"Muncă multă, bani puţini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii publici se plâng că au salarii mici în raport cu munca depusă şi stresul acumulat. Salariile mici ale funcţionarilor publici precum şi obligaţia de a avea un singur loc de

Funcţionarii publici se plâng că au salarii mici în raport cu munca depusă şi stresul acumulat.

Salariile mici ale funcţionarilor publici precum şi obligaţia de a avea un singur loc de muncă i-a determinat pe angajaţii din acest sector să declanşeze luni o grevă japoneză.

Potrivit preşedintelui Sed Lex, Vasile Marica, dacă nu vor fi găsite soluţii până la sfârşitul lunii februarie, sindicaliştii ar putea declanşa acţiuni de protest care vor duce la blocarea activităţii de relaţii cu publicul în instituţiile statului.


Mariana S. Manea lucrează la Administraţia Financiară (AF) a sectorului 5 de mai bine de 28 de ani. Este unul dintre cei 100 de funcţionari ai instituţiei care au fost luni în grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braţ. "Nu e uşor să lucrezi cu publicul. Trebuie să ai multă răbdare.

În opinia mea, salariul e prea mic în comparaţie cu volumul de muncă, iar singurul spor de care beneficiem este cel de vechime în muncă. Vorba aia, muncă multă, bani puţini", ne-a mărturisit ea. "Nu toţi oamenii sunt paşnici. Dacă o persoană e pornită să ne facă scandal, se leagă de orice amănunt şi tot îi reuşeşte", ne-a spus Gabriela Rotaru, o altă angajată.

Potrivit lui Liviu Milodin, preşedintele Sindicatului Angajaţilor AF 5, afiliat Sed Lex, principala doleanţă a funcţionarilor publici este legată de salarizare. "Salariul de bază al unui inspector debutant este de 634 de lei, în timp ce un referent de specialitate câştigă 626 de lei, după zeci de ani de activitate", ne-a spus Milodin. Potrivit directorului Institutului Naţional de Administraţie, Dragoş Dincă, există mari diferenţe de salarizare între administraţia centrală şi cea locală.


Legi dure în UE


Codul de conduită îi obligă pe funcţionarii publici români să fie imparţiali şi neutri faţă de interese politice, economice sau religioase. Ei nu au voie să folosească expresii jignitoare faţă de public. Legea le interzice să solicite sau să accepte cadouri, servicii, invitaţii sau alte avantaje destinate lor, rudelor sau prietenilor. În Austria, persoana care îi dă mită unui funcţionar poate fi privată de libertate timp de un an. Dacă un funcţionar public francez vrea să lucreze în mediul privat, el trebuie să ceară aprobarea unei comisii de etică privind compatibilitatea cu noua funcţie.

Cetăţenii, nemulţumiţi de funcţionari

Un sondaj al ANFP arată că 47% din cetăţeni au fost mulţumiţi în 2007 de felul cum s-au purtat funcţionarii din ministere şi agenţiile naţionale. La polul opus sunt prefecturile, de angajaţii cărora doar 20% din cetăţeni s-au declarat mulţumiţi. Oamenii au reclamat atmosfera din sediu, timpul îndelungat de rezolvare a problemei, explicaţiile primite, cinstea, amabilitatea şi competenţa funcţionarilor, precum şi modul de organizare a lucrului cu publicul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite