Moşul vine la şcoală cu "atenţii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> În unele instituţii de învăţământ, comitetul de părinţi a decis ca fiecare copil să cotizeze cu câte 100 de lei pentru cadoul "doamnei" Un parfum scump, un set de oale din inox, o

>> În unele instituţii de învăţământ, comitetul de părinţi a decis ca fiecare copil să cotizeze cu câte 100 de lei pentru cadoul "doamnei"

Un parfum scump, un set de oale din inox, o bijuterie din aur sau chiar o combină frigorifică cu livrare la uşă. Cam aşa i‑au recompensat până acum părinţii în anii trecuţi pe învăţători şi educatori pentru faptul că şi-au bătut capul cu odraslele lor la şcoală.

Sumele pe care părinţii le pun în joc pentru darul acordat anul acesta de Crăciun "doamnei" variază între 5 şi 100 de lei de căciulă. Deşi oficial educatorii nu au voie să primească sau să pretindă asfel de cadouri costisitoare, cei mai mulţi sfârşesc prin a le primi.

Dorina F. este mama unui elev de la o şcoală generală din cartierul Titan din Bucureşti. "Zilele trecute am fost la şedinţa cu părinţii ca să stabilim cum facem cu sărbătoarea pomului de iarnă. Am decis să dăm câte 30 de lei pentru cadourile copiilor şi câte 20 de lei pentru învăţătoare.

Nu a pretins ea nimic, dar, ca în fiecare an, comitetul de părinţi este foarte activ când vine vorba de acest <> ", ne-a mărturisit mama. Ce cumpără părinţii cu banii strânşi? Cam ce ştiu ei că îi este de trebuinţă "doamnei". Anul trecut i‑am cumpărat un lampadar şi încă ceva într-o cutie mare. Nu ştiu, că nu sunt în comitet şi mi-a fost jenă să întreb", mărturiseşte mama unui alt elev.

Tatăl unui elev de la o şcoală din Drumul Taberei s-a arătat indignat de faptul că părinţii din clasa copilului său au decis să cotizeze câte 100 de lei pentru cadoul învăţătoarei. "Sunt 20 de elevi în clasa aceea, se strâng deci 2.000 de lei. Pentru ce atâţia bani?", s-a întrebat nemulţumit părintele.

Unii elevii susţin că un cadou simbolic, de Crăciun, e întotdeauna bine-venit: "Ideea este întotdeauna a noastră. Ne simţim bine să oferim câte ceva profesorilor noştri în spiritul Crăciunului", ne-a spus Nicoleta, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Capitală. Elevii dăruiesc profesorilor aranjamente florale cu lumânări, însoţite de felicitări sau buchete, îngeri de porţelan sau figurine de cristal. Pentru toate aceste "atenţii", cei de la "Virgil Madgearu" strâng, de regulă, între cinci şi 10 lei de persoană.

Parfumuri Channel în şcolile cu ştaif

La Colegiul Naţional "Sfântu Sava", gusturile sunt un pic mai rafinate. "Unele profesoare pretind câte <> , ca să închidă ochii la absenţe sau ca să nu-ţi dea un trei când te-au prins că eşti tufă la materia lor", ne-a spus Ana Maria, elevă în clasa a XI-a. Cadourile sunt destinate mai ales profesoarelor cu mulţi ani lucraţi în sistem şi care ştiu ce să ceară şi mai ales cui. "Cei care nu prea au dat pe la ore şi care n-au nicio treabă cu şcoala au învăţat lecţia asta - calculează cam cât durează un parfum şi apoi cumpără altul", a continuat Ana-Maria.

Elevii spun că profesorii mai tineri nu-şi permit să pretindă ceva. "Oricum, stau doi-trei ani şi pleacă. Ce să te mai deranjezi pentru un prof care oricum e pe picior de plecare?", a fost de părere Ioana, colega Anei‑Maria.

Legea interzice fondurile de protocol

Oficialii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au declarat că oferirea de cadouri ca recompensă pentru munca la catedră este interzisă. "Nu putem condiţiona oferirea de cadouri de evaluarea copilului la şcoală", a spus purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu. El a adăugat că obiceiul acordării unor atenţii cadrelor didactice nu prea se regăseşte în şcolile europene.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite