Modificări de formă în Educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada în care noile proiecte de legi ale Educaţiei au fost în dezbatere publică s-a încheiat. Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Zvetlana Preoteasa, spune că partenerii de

Perioada în care noile proiecte de legi ale Educaţiei au fost în dezbatere publică s-a încheiat. Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Zvetlana Preoteasa, spune că partenerii de discuţii au cerut în special clarificări privind modul de organizare a grădiniţei şi clasei pregătitoare, şi nu schimbări de fond ale legislaţiei. Pachetul de legi urmează să intre în dezbaterea parlamentului.

"Unii au dorit ca la această clasă pregătitoare să predea nu numai învăţători, dar şi educatori. Dacă din punct de vedere psihologic această propunere este foarte bună, trebuie să vedem dacă se şi poate realiza", a declarat ea. Zvetlana Preoteasa a mai spus că vor fi modificate articolele referitoare la obligativitatea grădiniţei de la vârsta de trei ani.


Oficialul MECT a admis că, în condiţiile în care legea ar intra în vigoare în această toamnă, nu ar fi posibilă cuprinderea tuturor copiilor de trei ani în grădiniţe, din lipsă de locuri. "Noi am gândit un program naţional de construcţie de grădiniţe, care să fie finalizat până în 2012.

La data respectivă, orice copil ar trebui să aibă loc în grădiniţele de stat", a spus Zvetlana Preoteasa. Vârsta de la care grădiniţa va deveni obligatorie urmează să scadă progresiv, pe măsură ce acestea se vor înmulţi. "Copiii care au la toamnă şase ani vor fi obligaţi să meargă la clasa pregătitoare, peste doi ani, vor merge cei de cinci ani, peste trei ani, copiii de patru ani", a explicat secretarul de stat.


ONG-urile arată că nu există suficienţi profesori calificaţi


Organizaţia Salvaţi Copii a solicitat Ministerului Educaţiei să nu oblige copiii să meargă la grădiniţe, pentru că nu există suficiente locuri şi nici cadre didactice calificate.


"În acest context, mulţi părinţi se văd nevoiţi să apeleze la serviciile costisitoare ale grădiniţelor private, fapt ce intră în contradicţie cu principiul gratuităţii învăţământului obligatoriu", se arată în scrisoarea adresată MECT de către Salvaţi Copiii.


Organizaţia cere introducerea în lege a unui nou articol care să menţioneze că un copil poate intra în învăţământul primar chiar dacă nu a fost la grădiniţă. Totodată, Salvaţi Copiii propune ca legea să cuprindă referiri la prezenţa personalului medical în grădiniţe.

Grevă pentru alocaţia de stat în toată ţara

Elevii din mai multe judeţe ale ţării vor intra de mâine în grevă japoneză, în semn de protest faţă de ordonanţa guvernului care limitează acordarea alocaţiei de stat până la împlinirea vârstei de 18 ani. "Mâine, elevii vor declanşa grevă japoneză în judeţele Cluj, Caraş-Severin, Timiş, Ialomiţa, Călăraşi, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş, Harghita, Hunedoara, Braşov", spune coordonatorul Consiliului Judeţean al Elevilor din judeţul Covasna, Nemes Elod. El a precizat că, deşi Comisia de Muncă din Camera Deputaţilor a modificat respectiva ordonanţă, elevii vor continua protestele până când modificările vor apărea şi în "Monitorul Oficial".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite