Modificarea Codului Familiei, neconstituţională
0Reprezentanţii Asociaţiei Accept, care apără drepturile homosexualilor şi ale lesbienelor din România, au catalogat drept "neconstituţională" recenta modificare a articolului 1 din Codul
Reprezentanţii Asociaţiei Accept, care apără drepturile homosexualilor şi ale lesbienelor din România, au catalogat drept "neconstituţională" recenta modificare a articolului 1 din Codul Familiei de către senatorii din Comisia juridică.
Potrivit modificării, familia nu mai are la bază "căsătoria liber consimţită între soţi", ci "căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".
"Prin această modificare se încalcă principii fundamentale în materia drepturilor omului, recunoscute şi garantate în Constituţia României. Se impune, într-adevăr, o schimbare în Codul Familiei, dar în sensul acordării dreptului la căsătorie între persoanele de acelaşi sex. Senatorii români ignoră modernizarea instituţiei căsătoriei şi a conceptului de familie din majoritatea statelor Uniunii Europene, care recunosc în număr covârşitor parteneriatul civil şi/sau căsătoria persoanelor de acelaşi sex", a precizat Florentina Bocioc, director executiv Accept.
Exces de precauţie
"Interpretez modificarea ca fiind un exces de precauţie. Nu era nevoie de ea", a subliniat şi Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. "Fiind an electoral, eu cred că acest tip de propunere are şi o tentă de campanie electorală", a mai adăugat Asztalos, întărind ideea cu un alt exemplu: "Mai există încă o propunere legislativă a celor de la PRM de a interzice întrunirile homosexualilor şi ale lesbienelor, de a nu se mai acorda autorizaţii pentru aceste întruniri.
Comisiile au dat aviz negativ, sper că va fi un vot negativ şi în plen. Şi în cazul acesta, s-au adus tot argumente din Biblie". Preşedintele CNCD a mai subliniat şi altceva: "Nu cred că societatea românească e pregătită pentru legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Ar trebui însă reglementat parteneriatul civil, sunt ţări din Europa care au făcut asta deja. Ar trebui să se dezbată public această chestiune, dar fiind an electoral nu cred că se va întâmpla asta". (Florentina Ţone)