Moda, noua artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Savage Beauty“ – o retrospectivă a ţinutelor semnate de regretatul designer britanic Alexander McQueen – a fost vizitată în aproape trei luni de o jumătate de milion de oameni. „Pelerinajele“ de vară la expoziţiile de modă au devenit un fenomen anul acesta. În 2011, „operele“ designerilor au trecut de pe podium pe piedestal.

Muzeul Metropolitan din New York a anunţat recent că mai prelungeşte cu o săptămână expoziţia „Savage Beauty", datorită cererii covârşitoare. Această măsură a mai fost luată doar o dată, în cazul expoziţiei lui Leondardo Da Vinci, au precizat reprezentanţii muzeului.

O nouă formă de exprimare

Chiar şi cu extinderea termenului, organizatorii n-au putut „descâlci" aglomeraţia zilnică din cadrul expoziţiei. Pe site-ul muzeului sunt postate sfaturi despre cum poate fi evitat afluxul de vizitatori, dar şi aplicaţii speciale care pot fi folosite cât timp se stă la coadă. „Succesul retrospectivei McQueen transcende notorietatea tragică a sinuciderii sale de anul trecut", a spus analista de modă Sarah Mower în publicaţia „Vogue". „Conţinutul, hainele care au fost alese şi modul în care sunt prezentate - pe muzica sa preferată - şi clipurile din show-urile sale fac din această expoziţie purtătorul de drapel al unei forme noi şi captivante de expunere a artei. Se înalţă statura modei în faţa prejudecăţilor potrivit cărora aceasta înseamnă câteva rochii vechi, în­­­­­­tr-un cotlon de muzeu", a adăugat aceasta.

Vizitatori, în faţa exponatelor din Muzeul Metropolitan, din New York    Foto: guliver / getty images



Tot în această vară există, la Paris, două expoziţii care au, potrivit editorilor de modă, acelaşi impact vizual şi emoţional. „Fashion Narratives", colecţia semnată de designerul turc Hussein Chalayan, un alt copil teribil al modei, este expusă la Luvru până pe 13 noiembrie, iar la Muzeul Bour­delle poate fi văzut un show dedicat lui Madame Grès, până pe 28 august. Spre deosebire de Alexander McQueen şi Madame Grès, Chalayan este încă în viaţă.

Pe urmele lui Jean Paul Gaultier

Germaine Émilie Krebs, pe numele ei adevărat, a fost una dintre figurile proeminte ale haute-couture-ului în perioada interbelică, în special. Grès a creat pentru actriţele Marlene Dietrich şi Greta Garbo, dar şi pentru Jacqueline Kennedy. Vizitatorii pot contempla rochiile celebre ale casei de modă, făcute parcă pentru nişte zeiţe ale acelor vremuri, aşezate printre sculpturi neoclasice.

Şi Yves Saint Laurent are parte, post-mortem, de o expoziţie de succes în rândul publicului. O retrospectivă a 40 de ani din cariera lui a fost expusă în această vară la muzeul de artă din Denver.

„The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk" este prima expoziţie dedicată excentricului creator de modă, la muzeul de artă din Montreal, care va fi deschisă până pe 2 octombrie. 

Expoziţia este împărţită în mai multe perioade ale vieţii creatorului, urmărind influenţele primare din cariera acestuia, de la străzile Parisului unde a crescut până la perioadele Punk Cancan şi Metropolis. Gaultier a spus despre această expoziţie că este „cel mai mare show" al lui.

„Expoziţiile acestea sunt o cale pentru posteritatea care n-ar fi putut altfel să se cufunde într-o lume imaginată de modă. Este considerabil faptul că aceste expoziţii atrag hoarde de tineri care n-au fost niciodată într-un muzeu, cu atât mai puţin la un show de modă, lucru care va fi evident la sfârşitul acestui deceniu", este de părere Sarah Mower.

500.000 de persoane au vizitat, în aproape trei luni, expoziţia „Savage Beauty", a lui McQueen.

image

Show-ul dedicat creatoarei Madame Grès  Foto: reuters



Expoziţii în lume

- Alexander McQueen: „Savage Beauty" - Muzeul Metropolitan, New York, până pe 7 august.

- Hussein Chalayan: „Fashion Narratives" - Muzeul de Arte Decorative, Paris, până pe 13 noiembrie.

- „Masters of Style" - Somerset House, Londra, până pe 14 august.

- Chanel: „Design for the Modern Woman" - Muzeul Mint, Charlotte, SUA, până pe 31 decembrie.

- „The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk" - Muzeul de Artă din Montreal, Canada, până pe 2 octombrie.

„Savage Beauty"

image

Trei rochii create de Alexander McQueen spre sfârşitul vieţii sale  Foto: reuters



Expoziţia realizată în memoria designerului Alexander McQueen cuprinde ţinute semnate de acesta din 1992, imediat după absolvirea colegiului Saint Martin, până la ultima sa colecţie, în 2010. Vizitatorii au la dispoziţie şase încăperi care corespund perioadelor din viaţa artistului.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite