Moarte sigură cu Salvarea ministrului Nicolăescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie din Giurgiu a murit miercuri pentru că ambulanţa care a venit să o salveze nu era echipată corespunzător, iar asistenta medicală nu a ştiut să-i dea primul ajutor Dezastrul

O femeie din Giurgiu a murit miercuri pentru că ambulanţa care a venit să o salveze nu era echipată corespunzător, iar asistenta medicală nu a ştiut să-i dea primul ajutor

Dezastrul din sistemul sanitar românesc iese la iveală la fiecare caz dificil. Lipsa investiţiilor în infrastructură şi nepăsarea criminală a unor cadre medicale trimit pe lumea cealaltă tot mai mulţi oameni.

O femeie de 75 de ani din Giurgiu a murit miercuri seară, în urma unui stop-cardiorespirator, pentru că Serviciul de Ambulanţă a trimis o maşină fără medic şi echipament de resuscitare.

Potrivit declaraţiilor dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi directorul Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), asistenta care s-a deplasat la caz nu a fost în stare să-i acorde femeii primul ajutor, motiv pentru care aceasta a decedat la scurt timp de la venirea Salvării.

Ambulanţa Giurgiu a preluat cazul după mai multe insistenţe ale familiei, cu toate că era vorba despre o urgenţă de gradul zero.

"Medicul aşa-zis de gardă a trimis o maşină cu o asistentă care s-a dus cu mâinile goale, fără trusă medicală şi fără echipamentul necesar unui cadru medical pentru a acorda primul ajutor. Agasată de stăruinţele familiei, operatoarea serviciului de urgenţă a urlat şi le-a trântit telefonul", a spus directorul SMURD.

Apel de urgenţă, direct la dr. Arafat

Sunat pe telefonul mobil de către familia pacientei, dr. Raed Arafat s-a deplasat la Giurgiu, în aceeaşi seară, însoţit de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"În urma verificărilor făcute, am aflat că medicul de gardă era la două minute de domiciliul pacientei. La un alt caz pe care îl rezolvase. El a trimis-o pe asistentă să se ocupe de pacientă. Aceasta a ajuns la caz cu o maşină folosită, de obicei, pentru transportul pacienţilor la spital, cu toate că în curtea serviciului se aflau două ambulanţe echipate cu oxigen şi echipament de resuscitare", a adăugat secretarul de stat.

Destituiri şi sancţiuni

Raed Arafat a anunţat că toate cadrele medicale implicate în acest caz vor fi sancţionate prin retragerea treptelor de salarizare pe o perioadă de trei luni, iar directorul Serviciului de Ambulanţă, dr. Simion Lăudat, va fi schimbat din funcţie.

Dr. Simion Lăudat, fostul şef al Serviciului de Ambulanţă Giurgiu, a încercat să explice cum au stat lucrurile: "Dr. Lucian Niculescu era de gardă în seara aceea şi a trebuit să se împartă, pentru că s-a întâmplat să fie mai multe solicitări pentru Salvare în acelaşi timp. Concret, doctorul era la un caz de astm bronşic şi a trimis la celălalt caz o asistentă".

De ce a plecat asistenta cu o maşină de transport şi nu cu o ambulanţă dotată cu tot ce trebuie? "Noi avem aici şase maşini, două medicalizate şi patru de transport. Cele medicalizate erau deja pe teren, una la cazul de astm bronşic şi cealaltă în judeţ, într-o localitate, la un căzut în stradă, din motive de ebrietate. Maşina aceasta cu care a plecat asistenta ar fi trebuit, însă, să aibă trusă de resuscitare, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea".

Simion Lăudat susţine şi că asistenta trimisă la caz ar fi întâmpinat nişte dificultăţi acasă la familia cu pricina: "Asistenta mi-a spus că persoana în cauză era conştientă, întinsă pe pat, că i-a zis că nu vrea să meargă la spital, moment în care un alt membru al familiei ar fi agresat-o verbal. Şi că a fost forţată să plece".
Oficialii din Sănătate spun că neregulile descoperite la Giurgiu nu sunt singulare.

În urma unor controale inopinate, efectuate în perioada august-noiembrie, la serviciile de ambulanţă din Alba, Cluj, Ilfov, Dolj şi Braşov au fost descoperite mai multe nereguli: medicamente şi truse medicale expirate sau dotate în funcţie de priceperea medicului sau asistentei, medici care părăsesc serviciul de gardă înainte de a le veni schimbul sau mizerie şi praf în maşini.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite