Mizeria din spitale, o "stare ce durează de mulţi ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce ministrul sănătăţii îi amendează pe manageri pentru lipsa curăţeniei din spitale şi-i ameninţă cu acţionarea în justiţie, aceştia cer bani pentru renovări Pereţi

În timp ce ministrul sănătăţii îi amendează pe manageri pentru lipsa curăţeniei din spitale şi-i ameninţă cu acţionarea în justiţie, aceştia cer bani pentru renovări

Pereţi coşcoviţi care se prăbuşesc în capul pacienţilor. Instalaţii sanitare defecte şi nefuncţionale. Paturi rupte, saltele pătate, lenjerie de pat veche. Într-un cuvânt, mizerie. Bolnavii din România s-au obişnuit cu ea de ani de zile. Ieri, ministrul sănătăţii a recunoscut oficial că problema există şi i-a ameninţat pe managerii de spital cu amenzi usturătoare şi cu dosare penale. Aceştia s-au derobat de responsabilităţi, spunând că instalaţiile de dezinfectare costă mulţi bani. Pe care spitalele nu-i au.

Spitalul de alergologie Malaxa din Bucureşti este un şantier în lucru. Din momentul în care intri, dai nas în nas cu muncitorii care fac reparaţiile necesare după instalarea geamurilor şi uşilor termopan. Pacienţii care vin aici să-şi trateze alergiile şi care deja prezintă o sensibilitate ridicată la particulele de praf şi la mirosuri împart sala de aşteptare cu cei care acoperă cu ciment spaţiile din jurul termopanelor şi finisează lucrarea. Unii pacienţi, mai ales cei veniţi din provincie, se consolează cu situaţia, alţii se întreabă: "Ce să fac dacă aici mi-a dat trimitere medicul de familie? Mai acopăr gura şi nasul cu o batistă, mai ies afară... sper numai să nu plec mai bolnavă decât am venit", ne-a declarat o pacientă, Maria P. Mizeria nu este cuvântul de ordine numai pentru ambulatorul spitalului. Saloanele au şi ele parte de termopane, dar cum intri pe culoarul etajelor superioare te izbeşte un miros ciudat, de aer închis. În dreptul toaletei miroase ca într-un pasaj bucureştean, în care îşi fac veacul aurolacii, iar dacă îndrăzneşti să intri, nu ştii cum să ieşi mai repede. Baia are aspect şi miros specifice de toaletă publică. Cazul Spitalului Malaxa nu este singular. Situaţii similare există şi la Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca şi Spitalul Sf. Pantelimon.

Nu există alternativă pentru bolnavi

Conducerea spitalului recunoaşte că pacienţii care vin aici să-şi trateze alergiile trebuie să suporte praful şi zgomotul care au cuprins întreg spitalul. "Oamenii au dreptate să fie supăraţi, dar spitalul are neapărată nevoie de aceste reparaţii", ne-a declarat directorul medical al Spitalului Malaxa, prof. dr. Dan Slăvescu. Teoretic, muncitorii ar trebui să aibă un singur circuit, care nu se intersectează cu zonele în care sunt pacienţi. "Problema este că lucrările trebuie terminate până în aprilie, de aceea s-a început toată lucrarea o dată. Nu putem închide spitalul sau părţi din acesta, deoarece neşansa a făcut ca acest sezon să fie plin de cazuri de viroze, iar pacienţii nu pot fi trataţi la alte spitale", s-a justificat dr. Slăvescu. Ministrul sănătăţii a recunoscut oficial ieri că: "Mizeria este o stare de mulţi ani în sistemul sanitar. Ea nu a apărut acum. Nu întâmplător am înfiinţat Inspecţia Sanitară de Stat. Am constatat că există un fel de cârdăşie între anumiţi inspectori pe plan local şi cei controlaţi. Inspectorii sanitari, de regulă fostul Sanepid, făceau controale ca să ia şpagă, ca să acopere ce se întâmplă în unităţile respective".

Sancţiuni mai drastice şi sesizarea justiţiei

Nicolăescu a mai spus că, pe lângă sancţiuni şi amenzi mari, Ministerul Sănătăţii Publice îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în instanţă pe cei vinovaţi de fapt grave. "Chiar noi vom face apel la instanţă, acolo unde simpla legislaţie sanitară nu este suficientă pentru a pune lucrurile în normal. Unde amenda şi sancţiunea nu sunt suficiente, sesizăm justiţia'', a continuat Nicolăescu.

Amenzi, da, bani de curăţenie, nu

Managerul Spitalului Colentina, economist Petre Coşereanu, ne-a declarat că 99% din neregulile constatate şi imputate de Inspecţia Sanitară de Stat nu îi aparţin.

"Aceste situaţii precare existau în momentul în care am preluat spitalul, cu o lună înainte de control. De exemplu, în procesul-verbal figurau ferestrele cu vopseaua cojită şi lipite cu scotch. Nu am primit niciun ban pentru înlocuirea acestora, în schimb am fost amendat. Este adevărat că au fost constatate nereguli la blocul alimentar şi spălătorie, însă aceste servicii au fost externalizate. Având în vedere că unele pavilioane ale spitalului sunt vechi de o sută de ani, avem nevoie de bani pentru renovarea acestora. Deocamdată nu am primit niciun leu", ne-a spus ec. Petre Coşereanu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite