Mioara Mantale - pregatita sa devina omul-forte al Bucurestilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convorbire cu prefectul Capitalei

- Doamna prefect, care este cel mai important proiect al dvs. in legatura cu Bucurestiul?
- Pot sa va spun ca am inventariat deja multe proiecte importante, dar, daca ar fi sa ma refer la unul singur, realizabil in timp scurt, as aminti infiintarea oficiilor prefecturale. Bucurestiul are sase sectoare, fiecare avand marimea unui judet. In timp ce un judet are o institutie prefecturala, sectoarele Capitalei nu au nici macar un astfel de birou. Legea 340/2004 permite infiintarea acestor oficii, care sunt de fapt birouri, cate unul in fiecare sector, puse la dispozitie de catre primariile de sector. Asadar, oficiile prefecturale vor functiona in incinta primariilor de sector, unde directorul acestui oficiu va desfasura activitati specifice prefecturii si anume: participarea la sedintele consiliului local si monitorizarea activitatii acestuia, cat si a activitatii primarului de sector si a secretarului consiliului local, din punctul de vedere al respectarii legalitatii, reprezentarea in instanta, audiente si altele. Deci, implinirea acestui proiect nu face decat sa conduca la o mai eficienta activitate a Prefecturii si in acelasi timp sa devina mai prietenoasa fata de bucuresteni.
- In ce procent politica administrativa a Prefecturii Capitalei ar trebui schimbata fata de ceea ce ati gasit aici?
- As fi fost bucuroasa sa fi fost bine ce am gasit aici, macar 80 la suta. Din pacate, am avut o mare dezamagire. Din prima zi, la intalnirea cu personalul, am putut constata faptul ca acesta este insuficient, raportat la volumul de activitate, dotarile sunt precare si birourile sunt de-a dreptul insalubre. Am citit rapoartele de activitate ale directiilor si serviciilor si am analizat bugetul pentru 2005. Pe baza acestora, am insumat toate problemele. Pot sa va spun ca sunt foarte multe lucruri de facut: de la marirea numarului de salariati care se ocupa cu controlul - ganditi-va ca activitatea de baza a prefecturii este controlul si eu la capitolul asta am un singur om. Un om care se afla intr-un birou, fara computer si fara telefon...
- Controlul legalitatii actelor...
- Nu, controlul institutiilor din subordinea prefecturii, la asta ma refer. Or, daca prefectul dispune, prin ordin, sa se faca un control la o institutie sau alta, sa vada daca si-au facut treaba, acest om va trebui sa o faca, in conditiile in care acesta nu are computer sau telefon. Sunt multe de facut: de la marirea numarului de salariati care se ocupa cu controlul, de la instalarea computerelor si a telefoanelor in birourile unde acestea lipsesc, pana la informatizarea institutiei, crearea unui site profesionist, pe scurt transformarea prefecturii intr-o institutie moderna cu functionari publici foarte bine pregatiti. Deci, noi ne dorim ca aceasta prefectura sa fie pregatita pentru integrarea in Uniunea Europeana. Nu putem integra Bucurestiul fara sa integram prefectura, primaria si toate institutiile care se ocupa in primul rand de cetatean, ca despre asta vorbim. Deci, administratia publica este cea care trebuie sa arate drumul spre UE: de aici plecam! Si, atat timp cat prefectura are atributii de control, ea trebuie sa fie cea dintai care sa respecte regulile si criteriile pe care, la randul ei, atunci cand o cere celorlalte institutii, sa fie un exemplu. Prefectura trebuie sa fie cel mai important centru de autoritate in Bucuresti, iar autoritatea inseamna ordine si eficienta. Sigur, prefectul colaboreaza cu primarul. Multi cetateni nu cunosc ca prefectul nu este seful primarilor de sector sau al primarului general. Nu. El poate colabora si poate interveni.
- ... si poate sanctiona...
- ... si poate sanctiona... Atentie! La sanctionare este asa: ministrul Administratiei si Internelor ii deleaga aceasta competenta prefectului sa o faca...
- Si ati primit...?
- Nu am primit, prima oara cand ar fi trebuit a fost cu deszapezirea si eu nu am primit acest ordin ca eu sa ii pot amenda pe primari.
- Exista vreo deosebire in colaborarea dvs. cu primarii de sector ai PSD si cei ai Aliantei?
- In activitatea mea, in cadrul Consiliului general si in special in mandatul inceput in 2004, am avut o colaborare destul de buna si cu unii, si cu altii, astfel incat socotesc ca pot sa ma bazez pe sprijinul si pe colaborarea buna a tuturor.
- E adevarat ca ati dispus retragerea tuturor proceselor intentate de Prefectura impotriva hotararilor Consiliului general?
- Cand eram presedinte de sedinta al CGMB, am atras in nenumarate randuri atentia prefecturii ca inainteaza actiuni in instanta in mod abuziv, directiile de specialitate din primarie, prin argumentele lor, intarind acest lucru. Facand un inventar al hotararilor atacate in 2004, am constatat ca la unele chiar instanta a respins cererea prefecturii, nemaifiind nevoie sa le retrag eu, iar pentru cele pentru care am decis renuntarea la judecata motivarea a fost simpla: nu voi tolera nerespectarea legii, indiferent de ce culoare politica are primarul sau consiliul care a adoptat actul administrativ.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite