Ministrul educaţiei vrea să desfiinţeze testele naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Adomniţei pregăteşte un nou pachet de legi pe învăţământ care să fie votat la toamnă Cristian Adomniţei (foto), ministrul educaţiei, a declarat, ieri, că examenul de

Cristian Adomniţei pregăteşte un nou pachet de legi pe învăţământ care să fie votat la toamnă

Cristian Adomniţei (foto), ministrul educaţiei, a declarat, ieri, că examenul de absolvire a gimnaziului, respectiv testele naţionale, reprezintă un sistem de evaluare nepotrivit. Ca urmare, ministrul Adomniţei intenţionează să le desfiinţeze şi să le înlocuiască cu tezele cu subiect unic. Intenţia ministrului ar urma să se materializeze într-un pachet de legi pentru educaţie, care va fi propus pentru adoptare în această toamnă şi care va conţine şi alte modificări.

Locul testelor naţionale ar putea fi luat în curând de cel al tezelor cu subiect unic. "Testele naţionale reprezintă, în opinia mea, un sistem de evaluare nepotrivit, care va fi desfiinţat în perioada următoare prin noul pachet de legi privind învăţământul românesc", a declarat, ieri, pentru Medifax, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei.

El a adăugat însă că sunt generaţii de elevi care au de încheiat acest parcurs. "Prima generaţie care va intra în gimnaziu după ce va fi promovat acest pachet de legi va fi şi prima care nu va mai avea parte de acest examen", a explicat Adomniţei. El a precizat că este nepotrivit ca elevii să susţină un examen naţional la sfârşitul celor opt clase, în condiţiile în care, în prezent, învăţământul obligatoriu este cel de 10 ani.

Ciclul gimnazial, modificat

Deşi sunt de acord în principiu cu ministrul educaţiei, experţii din domeniu şi reprezentanţii sindicatelor acuză faptul că nu există nicio strategie educaţională pe un termen mai lung de doi ani. "Introducerea examenelor pentru testele naţionale a fost o măsură proastă luată de fostul ministru Hărdău", ne-a declarat Ciprian Ciucu, reprezentantul Federaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

La rândul său, Marius Nistor, reprezentantul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ "Spiru Haret", consideră că testele nu se justifică. "Nu are rost să testezi elevul de 14 ani. În opinia noastră, ar trebui generalizate tezele cu subiect unic la clasele a VII-a şi a VIII-a, dublate de posibilităţile ca unităţile şcolare să-şi organizeze propria admitere", este de părere reprezentantul sindical. El spune că în sistemul repartizării computerizate există riscul ca într-un liceu bun să intre copii care au în carnete note mari, dar care nu fac faţă cerinţelor liceului respectiv. "Este o situaţie semnalată de profesorii de la colegiile naţionale şi de la cele teoretice, care vor să aibă posibilitatea realizării unei selecţii reale şi corecte a copiilor", a explicat Nistor.

El admite totuşi că nici această măsură nu şi-ar găsi justificarea în condiţiile în care Ministerul Educaţiei doreşte să modifice structura ciclului gimnazial şi să considere clasa a IX-a ca fiind ultima clasă de gimnaziu. "Noul proiect de lege pentru învăţământul preuniversitar este o încropire de idei incoerente, de articole care se repetă sau se bat cap în cap. Problema este că nu există o strategie educaţională pe o perioadă de 10 ani cu obiective clare şi asumată de toate partidele politice. La noi, când se schimbă partidul, se schimbă şi strategia în educaţie, ceea ce nu-i normal", a conchis Marius Nistor.

Elevă prinsă copiind după MP4 player

O elevă din Suceava a fost eliminată, ieri, din examenul de bacalaureat după ce a fost prinsă copiind de pe un MP4 player, a anunţat preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general Lucian Lungu. Examenul de bacalaureat a început ieri cu proba la Limba şi literatura română. Aproape 200.000 de elevi, absolvenţi de clasa a XII-a, au fost înscrişi pentru susţinerea acestui examen, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. Ministerul Educaţiei a decis ca absolvenţii de liceu care au de susţinut probă de sport să o facă începând cu ora 7,00 dimineaţa sau după ora 18,00. Decizia a fost luată pentru a evita perioadele din zi în care căldura le-ar putea pune candidaţilor sănătatea în pericol.

Mii de contestaţii la testele naţionale

Peste 1.300 de contestaţii au fost depuse, ieri, la Galaţi în urma afişării rezultatelor la testele naţionale. Majoritatea elevilor sunt nemulţumiţi de rezultatele obţinute la matematică. "Au depus contestaţii chiar şi cei care au scris numai câteva rânduri", a declarat Tania Bogdan, inspectorul şcolar general din acest judeţ. 2.000 de elevi din Bucureşti şi alţi 300 din Hunedoara s-au plâns la rândul lor că au fost nedreptăţiţi la notă. Rezultatele contestaţiilor vor fi afişate pe 28 iunie.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite