Ministerul taie sportul şi limbile străine din orar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din Educaţie vor să reducă la 30 numărul orelor petrecute de liceeni la şcoală. Autorităţile nu au ştiut să explice de ce au preferat să renunţe la sport şi limbi moderne în favoarea muzicii, desenului sau religiei.

Liceenii vor învăţa din anul şcolar 2009-2010 numai 30 de ore pe săptămână şi nu 32-37 câte învaţă în prezent. Măsura a fost decisă ieri de Ministerul Educaţiei.

Ca urmare, planurile-cadru ce urmează să fie aplicate din toamnă pentru toate profilurile nu mai conţin în trunchiul comun (obligatoriu) două ore de sport, ci numai una. În plus, la unele profiluri, cum este cel tehnologic, a fost tăiată şi a doua oră de limba străină. Tot la fel s-a întâmplat şi cu orele de consiliere şi orientare, care până acum erau obligatorii pentru toţi elevii. 

„Trebuia tăiat de undeva”

Adriana Pană, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, a declarat că: „Nu este uniformitate la toate planurile-cadru. Trei sau patru ore trebuiau să dispară de undeva“. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că, de fapt, orele de sport nu au fost reduse. 

image

„În realitate am reorganizat orele de sport, a rămas o oră de sport şi două ore extracurriculare care  vor fi normate de profii de sport“, a explicat Andronescu. Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, spune că Guvernul consideră o prioritate dezvoltarea sportului şi cere introducerea unui număr de minimum trei ore de sport pe săptămână în programa şcolară.

UE recomandă trei ore de sport pe săptămână

Numărul copiilor obezi din ţările Uniunii Europene creşte de la an la an, arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Specialiştii atrag atenţia că 85.000 de copii europeni devin obezi în fiecare an din cauza stilului de viaţă sedentar şi a alimentaţiei nesănătoase. Potrivit unui studiu realizat în 2007 de o companie farmaceutică, în România, 37% din populaţie suferă de obezitate. Medicii sunt îngrijoraţi deoarece această boală apare tot mai des la copii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că obezitatea poate provoca o serie de boli cronice cum ar fi diabetul, anumite tipuri de cancer şi afecţiuni cardiace. Boala apare mai ales ca urmare a obiceiurilor copiilor de a mânca nesănătos, dar şi din cauza lipsei de mişcare. Parlamentul European a adoptat în 2007 o rezoluţie prin care recomandă ţărilor membre introducerea în programa şcolară obligatorie a trei ore de sport săptămânal.

image

Vom avea  nişte copii obezi, cocoşaţi de atâta stat la calculator

image
image


Cristian Ţopescu senator PNL, membru în Comisia de Învăţământ

image

Vom avea o naţiune din ce în ce  mai bolnavă

image
image


Gabriela Szabo, campion mondial

image

La liceele teoretice, clasele terminale fac şi acum numai o oră de sport

image
image


Evi Silviu, profesor la Colegiul Sf. Sava

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite