Ministerul de Finante - scos basma curata din scandalul "Comision minim pentru tichetele de masa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Consiliul Concurentei vrea sa sanctioneze toate societatile emitente, desi o parte dintre ele au protestat impotriva masurii dictate de Finante * Consiliul Concurentei catalogheaza impunerea comisionului ca anticoncurentiala

In martie 2004, 3 dintre cele 8 societati emitente de tichete de masa din Romania au cerut Ministerului de Finante sa impuna firmelor care achizitioneaza astfel de tichete un comision de minimum 2% din valoarea nominala a tichetului. Procentul era motivat, in opinia petentelor, de costul tiparirii si securizarii tichetelor de masa. Directorul Directiei de Inspectie Fiscala si directorul Directiei de Autorizari din cadrul Ministerului de Finante au semnat o minuta prin care implicau Ministerul in afacerea tichetelor de masa, ba se si angajau sa sanctioneze societatile care ar fi practicat un comision mai mic de 2%. Oficialii Finantelor au incercat sa-si scoata basma curata angajatii, spunand ca minuta a fost gresit redactata. Citam din textul minutei: "Incepand cu data de 1.04.2004, toate societatile emitente vor practica in relatiile cu angajatorii un comision de minimum 2% (care acopera costul imprimatului prevazut in Legea 142/1998)", iar in caz contrar "comisia de autorizare (a Ministerului de Finante, n.n.) poate dispune suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare ori poate refuza reautorizarea". Urmare a anchetei din ziarul Adevarul, minuta nu s-a aplicat. Comisia de ancheta a Consiliului Concurentei propune insa sanctionarea tuturor societatilor emitente de tichete de masa, chiar daca din ancheta reiese ca reprezentantii a 5 dintre cele 8 au declarat in fata directorilor din Ministerul de Finante ca impunerea unui comision minimal este ilegala. Ieri, au fost chemate toate societatile emitente de tichete de masa pentru noi audieri la sediul Consiliului Concurentei. Vicepresedintele consiliului ne-a declarat ca, in functie de rezultatul audierilor, vor fi stabilite masurile ce vor fi luate.
Consiliul Concurentei cere Ministerului de Finante sa renunte la sistemul cotelor
Conform "precizarilor la normele de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa", Ministerul de Finante stabileste trimestrial cate tichete de masa pot fi emise pe piata romaneasca, ce societati pot sa le emita si cate tichete poate emite fiecare societate. In general, numarul total creste de la trimestru la trimestru cu cateva sute de mii. Suplimentul trimestrial se imparte in mod egal intre societatile emitente de tichete de masa. Astfel, societatile care au intrat primele pe piata isi pastreaza suprematia. O firma care a avut contract cu societatea emitenta X si este nemultumita de servicii nu poate incheia un contract cu societatea emitenta Y decat in cazul in care cota acesteia, data de Ministerul de Finante, acopera numarul de salariati ai firmei nemultumite. Consiliul Concurentei cere "analizarea de catre autoritatile de reglementare din domeniul tichetelor de masa a posibilitatii de a se renunta la prevederile ce stabilesc modalitatea de alocare a cotelor de utilizatori de tichete de masa". O astfel de decizie ar trebui luata, insa, concomitent cu intarirea supravegherii societatilor emitente de tichete de masa. O parte din societatile emitente nou infiintate inregistreaza constant pierderi, dar Ministerul de Finante a continuat sa le reinnoiasca autorizatiile, fara sa le ceara nici o garantie financiara. Precizam ca, in prezent, beneficiaza de tichete de masa 1.676.000 de salariati. Luand in calcul valoarea actuala a unui tichet - 61.000 de lei -, inseamna o piata de peste 500 de milioane de euro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite