Ministerul Educaţiei "se leapădă" de Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autorităţile propun acelaşi sistem de evaluare pentru bacalaureat, experţii în educaţie vor schimbări majore Experţii în educaţie vor să modifice complet organizarea şi

În timp ce autorităţile propun acelaşi sistem de evaluare pentru bacalaureat, experţii în educaţie vor schimbări majore

Experţii în educaţie vor să modifice complet organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat de anul viitor, fapt care convine de minune Ministerului Educaţiei.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei recunosc că n-au adus modificări majore în metodologia pentru organizarea Bac-ului lansată săptămâna trecută spre dezbatere publică. Oficialii din Educaţie justifică forma neschimbată a regulamentului prin faptul că vor să determine atât părinţii, cât şi organizaţiile neguvernamentale să aducă schimbări.

"Nu sunt schimbări majore, sunt doar mici modificări aduse metodologiei de bacalaureat. Dorim ca propunerile majore de schimbare să vină din partea profesorilor, părinţilor, elevilor şi a societăţii civile", se justifică Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar.

Culegerile de rezolvări vor dispărea

Acesta mai spune că prin noul regulament pentru Bac vor fi responzabilizaţi în primul rând preşedinţii de comisii, iar în al doilea rând profesorii supraveghetori. Secretarul de stat a mai declarat că subiectele nu ar mai fi postate pe site-ul ministerului. "Acest lucru ar elimina culegerile cu rezolvări de pe piaţă care s-au vândut ca pâinea caldă, chiar dacă ministerul a interzis folosirea lor", a mai spus Preoteasa.

Experţii în educaţie susţin însă că metodologia ar trebui complet schimbată. "Noi trebuie să testăm capacităţile elevilor, necesare pentru piaţa muncii. Or, forma metodologiei tocmai asta omite.

În plus, îi obligă pe elevi să se bazeze pe memorare, ceea ce duce la furt şi copiere", spune Florin Colceag, preşedintele Asociaţiei Edugate. Acesta propune ca liceenii să nu mai fie supravegheaţi de către profesori, din cauză că încălcăm directiva europeană privind serviciile.

Doar trei probe

"În plus, singura alternativă corectă pentru ştiinţele umaniste e testarea modului în care elevii înţeleg un text", adaugă Florin Colgeac.

O altă asociaţie de educaţie, Edu-Cer, propune ca Bac-ul să se dea numai la trei materii. "Vrem ca probele orale să fie eliminate, iar în locul probei de limba şi literatura română să se introducă o probă de comunicare", a spus Ştefan Vlaston, preşedintele Edu-Cer.

Bac-ul face "victime"

Un profesor din Capitală a fost dat afară din învăţământ, iar alţi 17 dascăli nu mai pot fi membri în comisiile de examen, arată raportul Inspectoratului Şcolar Bucureşti, dat ieri publicităţii.

Profesorul demis era vicepreşedinte la un centru de examen, iar cele 17 cadre didactice erau supraveghetori. Inspectorii au anunţat că au făcut sesizări la Parchet pentru faptele penale din timpul Bac-ului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite