Minerii din Oltenia - de trei zile in greva generala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare conflict aparut intre sindicatele conduse de Marin Condescu si administratia Companiei Nationale a Lignitului Oltenia a inceput vineri, cand minerii din schimbul doi au intrat in greva

Cel mai mare conflict aparut intre sindicatele conduse de Marin Condescu si administratia Companiei Nationale a Lignitului Oltenia a inceput vineri, cand minerii din schimbul doi au intrat in greva generala, dupa ce Guvernul a hotarat divizarea companiei in cinci entitati separate, trei fiind noile complexuri energetice Craiova, Turceni si Rovinari. Sambata, directorul general al CNL Oltenia, Ion Vulpe, a catalogat, intr-un comunicat de presa, greva generala ca fiind ilegala. Condescu nu recunoaste insa comunicatul lui Vulpe, motivand ca CNL Oltenia, practic, nu mai exista de la aparitia Hotararii de Guvern 103 si, deci, acesta din urma face declaratii in numele unei companii care s-a desfiintat. Mai mult, Biroul Executiv al USM Oltenia va depune astazi plangere penala la Parchetul Targu Jiu impotriva directorului general Ion Vulpe, "intrucat, prin amenintari, comunicate si dispozitii emise, a obstructionat actiunea USMO si a impus salariatilor sa renunte la actiune". Pentru a dezamorsa conflictul, vineri seara s-a deplasat la Targu Jiu secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului Gavrin Baican. Liderul Uaniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu, spune ca nu s-a ajuns la nici o intelegere, pentru ca Gavril Baican nu era mandatat sa rezolve problemele. Reunit in sedinta extraordinara, Consiliul de Coordonare al USM Oltenia a hotarat, duminica, continuarea grevei generale pe termen nelimitat si organizarea, in data de 24 februarie a.c., incepand cu ora 12, in Piata Victoriei din Targu Jiu, a unui miting. La inceputul acestei luni, Ministerul Economiei si Comertului, prin ministrul Dan Ioan Popescu, a semnat un protocol cu Centrala Nationala Miniera din Romania, prin care se angaja sa aprobe, pana la finele acestei luni, programele de restructurare pentru companiile miniere si strategia pentru acest sector pentru perioada 2004-2010. Prin protestul declansat in Oltenia, sindicalistii de aici cer Guvernului Romaniei "sa oblige ministerul de resort sa-si respecte angajamentele asumate, sa gestioneze in folosul Romaniei economia incredintata, sa construiasca, si nu sa distruga". Mai mult, sindicalistii din Oltenia afirma ca intreaga responsabilitate pentru greva generala declansata vineri revine Guvernului Romaniei.
Minerii din Maramures se solidarizeaza cu cei din Oltenia
Uniunea Sindicatelor Miniere Maramures (USMM) anunta ca, astazi, 5.000 de mineri vor intra in greva de solidaritate cu ortacii din Oltenia. "Ne-am saturat de trei ani incoace de promisiunile, protocoalele, intelegerile pe care le-am avut cu ministrul Dan Ioan Popescu, intelegeri care nu au fost respectate. USMM este in perioada negocierii contractului colectiv de munca si a parcurs toate etapele legale pentru declansarea grevei. Subliniem ca nu vom semna contractul colectiv de munca pana cand Dan Ioan Popescu nu-si va respecta promisiunile", se arata intr-un comunicat al uniunii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite