Mieii trebuie sacrificaţi numai cu aprobarea veterinarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mieii de Paşte trebuie sacrificaţi numai după ce proprietarul anunţă medicul veterinar şi predă crotaliul cu care acesta a fost identificat. Autoritatea Sanitar-Veterinară recomandă

Mieii de Paşte trebuie sacrificaţi numai după ce proprietarul anunţă medicul veterinar şi predă crotaliul cu care acesta a fost identificat. Autoritatea Sanitar-Veterinară recomandă cetăţenilor să nu cumpere miei de Paşte din spaţii improvizate sau din sistemul stradal, deoarece se expun riscurilor toxiinfecţiilor alimentare.

Deşi normele Uniunii Europene prevăd necesitatea ca ovinele să fie identificate cu două crotalii, România a obţinut recent o derogare de la această măsură, astfel încât de Paşte vor putea fi comercializaţi şi sacrificaţi şi mieii cu un singur crotaliu.

Mieii se pot tăia în abatoare autorizate sanitar-veterinar (de unde carnea se poate comercializa la nivel european) sau în abatoare care au aprobată perioadă de tranziţie (de unde carnea se poate comercializa la nivel naţional). De asemenea, există spaţii avizate temporar, zece zile în perioada sărbătorilor de Paşte, unde se pot sacrifica mieii sub supraveghere veterinară. Mieii pot fi comercializaţi în interiorul judeţelor. Proprietarii de miei care vor să-i sacrifice pentru consumul propriu trebuie să anunţe veterinarul şi să predea crotaliul acestuia. Sacrificarea mieilor în alte locuri decât cele autorizate sau în absenţa veterinarului se sancţionează cu amenzi de 200 - 300 de lei.

Animalele identificate, însoţite de certificatul de sănătate şi formularul de mişcare emise de către medicul veterinar, se transportă spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite