Mediul rural nu reprezintă o sursă de forţă de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul de lucrători calificaţi care se înregistrează în prezent nu poate fi echilibrat prin aducerea de forţă de muncă de la ţară, este de părere directorul Direcţiei Programe şi

Deficitul de lucrători calificaţi care se înregistrează în prezent nu poate fi echilibrat prin aducerea de forţă de muncă de la ţară, este de părere directorul Direcţiei Programe şi Strategii Forţă de Muncă (DPSFM) din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Eugen Blaga. "Deşi, în ultima vreme, populaţia din mediul rural care se ocupă cu agricultura de subzistenţă a devenit o soluţie pentru rezolvarea crizei de forţă de muncă de pe piaţa din România, atragerea acestei categorii către slujbe calificate ar trebui să se facă după ce se vor realiza mai multe studii sociologice", afirmă oficialul MMFES.

El precizează că nu la numărul persoanelor din mediul rural se referă, ci la calitatea lor. "Ruralul, în general, este bolnav, accesul la sănătate este greu, este costisitor, deci trebuie să ne gândim la mulţi factori înainte de a ne da seama de potenţialul de ocupare", a spus Eugen Blaga.

În opinia directorului DPSFM, populaţia din mediul rural este într-un proces de îmbătrânire din cauza faptului că a scăzut natalitatea sau migraţie către oraşe. În acelaşi timp, oamenii care s-au întors la sate după disponibilizările de la oraş nu mai sunt apţi din punct de vedere profesional să-şi practice meseriile pentru că n-au mai lucrat ani de zile şi nu mai corespund cu noile cerinţe tehnologice sau nu sunt formaţi profesional.

Pentru a descoperi potenţialul de ocupare a persoanelor din mediul rural, Blaga propune realizarea unor studii sociologice aprofundate care să reglementeze toate aceste situaţii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite