Medicii de la stat chiulesc de la program

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii de spital se plâng că doctorii întârzie la serviciu sau lipsesc cu orele din secţii pentru a lucra în clinici private. Principalul motiv sunt salariile mici din sistemul

Managerii de spital se plâng că doctorii întârzie la serviciu sau lipsesc cu orele din secţii pentru a lucra în clinici private. Principalul motiv sunt salariile mici din sistemul sanitar.

Din dorinţa de a câştiga mai mulţi bani, medicii care lucrează la stat au început să tragă chiulul de la program, sub privirile îngăduitoare ale şefilor de secţie. Nici cei din policlinici sau ambulatorii nu se lasă mai prejos, chiar dacă pacienţii formează cozi la uşa cabinetului. Legislaţia în vigoare spune că nerespectarea programului de lucru se sancţionează cu avertisment scris, amendă între 5 şi 10% din salariul de bază sau cu desfacerea contractului de muncă.

În holul Policlinicii nr. 1 din Bucureşti, cinci persoane aşteptau, luni după-amiază, în faţa unui cabinet de neurologie. Cu toate că programul afişat pe uşă anunţa că medicul poate fi găsit între orele 14.00 şi 17.00, la 16.30, neurologul nu ajunsese încă.

O doamnă între două vârste ne-a spus că medicul obişnuieşte să întârzie la program. "Este posibil să mai lucreze şi în altă parte. Însă, de fiecare dată, are grijă să anunţe la fişier", a adăugat femeia. Tot o uşă încuiată am găsit şi un etaj mai sus, la cabinetul de medicină internă, unde era afişat acelaşi program: 14.00-17.00.

La câteva sute de metri de dispensar, la Centrul Medical Batiştei, uşile mai multor cabinete erau ferecate. Cabinetul de ginecologie aflat la etajul trei era încuiat, însă avea programul afişat la vedere. Lângă program era şi un anunţ: "Pentru urgenţe, telefonaţi la 112".

Şefii de secţie, paravan pentru medicii care lucrează şi la privat

La Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, câţiva bolnavi veniţi din provincie aşteptau în faţa unui cabinet de la ora şapte dimineaţa un doctor care nu ajunsese nici la ora 13.00. Prof. Gheorghe Iana, managerul spitalului, spune că are cunoştinţă de faptul că medicii obişnuiesc să tragă chiulul de la program. "Am primit mai multe plângeri din partea pacienţilor şi, uneori, am constatat personal lipsa medicilor din secţii", ne-a declarat el.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 870/2004, programul de muncă al unui medic care lucrează în secţiile sau compartimentele cu paturi este de şapte ore pe zi, plus o oră de contravizită, după-amiaza. "Medicii lipsesc cu orele.

Unde se duc? La cabinetele particulare. Când îi găseşti acolo, înseamnă că nu-i găseşti aici. Am încercat să discut cu ei, însă li se pare inadmisibil ca cineva să îi tragă la răspundere <> . Mi-au justificat absenţele prin faptul că nu au pacienţi. Chiar dacă îşi ridică lunar salariul, ei nu înţeleg că au un contract de respectat", ne-a declarat prof. Iana.

Potrivit acestuia, este foare greu să dovedeşti că medicii absentează nemotivat, din moment ce ei sunt acoperiţi de cei care ar trebui să-i controleze. "Le-am cerut şefilor de secţie să facă rapoarte medicilor care nu-şi respectă programul de lucru, însă aceştia îi acoperă". Campioni la absenteism sunt, potrivit managerului, medicii ginecologi.

La Spitalul Colentina, medicii au o problemă cu trezitul dimineaţa. Cel puţin aşa susţine managerul instituţiei, ec. Paul Coşereanu, care ne-a spus că, deşi programul începe la 7.00 dimineaţa, raportul de gardă are loc după ora 8.00. "Nu am dovada că medicii pleacă din spital în timpul programului, însă recunosc că nici nu i-am verificat. De fapt, este şi destul de greu. Şeful de secţie ar trebuie să se ocupe de acest aspect", ne-a declarat el.

Munca în clinici particulare aduce mai mulţi bani

"Programul unui medic poate fi flexibil după terminarea programului de bază. Cei care nu îl respectă sunt pasibili de pedepse pe linie administrativă", este de părere preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Mircea Cinteză.

El spune că ceea ce-i determină pe doctori să lucreze în mai multe locuri sunt banii. Salariul de bază al unui medic specialist angajat la stat este de 900 lei pe lună, iar al unui medic primar, de 1.100 de lei. La acesta se adaugă sporuri, gărzi şi vechimea în muncă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite