Medicii rezidenţi, obligaţi la muncă forţată pe bani puţini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii vrea să modifice condiţiile în care doctorii specializaţi pe banii statului pot profesa în străinătate Medicii rezidenţi ar putea fi constrânşi să rămână

Ministerul Sănătăţii vrea să modifice condiţiile în care doctorii specializaţi pe banii statului pot profesa în străinătate

Medicii rezidenţi ar putea fi constrânşi să rămână în sistemul sanitar românesc dublul perioadei în care s-au specializat. În caz contrar, ei vor suporta toate cheltuielile aferente pregătirii profesionale, se arată într-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii.

În timp ce ministrul Eugen Nicolăescu speră să acopere astfel deficitul de specialişti din sistem, cei vizaţi percep această propunere ca pe o îngrădire a libertăţii personale.

Migraţia "halatelor albe" din România este un fenomen care ia amploare pe zi ce trece. Până în prezent, peste 4.000 de cadre medicale, printre care 2.500 de medici, au solicitat Ministerului Sănătăţii eliberarea certificatelor de conformitate sau a adeverinţelor pentru a lucra în străinătate.

Cu toate că, potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, în ultimii trei ani salariile din sistem au fost majorate cu peste 60 de procente, medicii continuă să plece din ţară invocând veniturile mici, dar şi lipsurile tehnologice din sistem.

Adiţional la contractul de muncă

Potrivit unui act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii, fenomenul migraţiei medicale ar putea fi stopat prin impunerea unor condiţii exigente la adresa cadrelor medicale. Eugen Nicolăescu susţine că acest proiect vizează acoperirea deficitului de personal medical, în special la nivelul marilor specializări (terapie intensivă, neuropsihiatrie, medicină de urgenţă).

Ministrul a declarat recent că trebuie să se legalizeze obligativitatea medicilor rezidenţi de a rămâne în sistem dublul perioadei în care s-au specializat. În opinia sa, acest lucru va fi posibil odată cu introducerea rezidenţiatului pe post.

Cu această ocazie se va încheia un contract individual de muncă între medicul rezident şi unitatea spitalicească, cel puţin pentru un număr de ani egal cu durata corespunzătoare pregătirii de rezidenţiat. În cazul în care rezidentul nu respectă această obligaţie, stabilită prin act adiţional la contractul de muncă, el va suporta toate cheltuielile aferente şcolarizării.

Actul normativ pregătit de MSP este privit diferit de specialiştii din sistem. Profesorul Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti ne-a declarat că este normal ca beneficiarul pregătirii pe banii statului să o reîntoarcă, într-un fel sau altul.

"Spitalele pot angaja rezidenţi pe posturile unde există un deficit în acest sens. În această situaţie, un contract se impune, deoarece unitatea susţine pregătirea medicului între cinci şi şapte ani, în funcţie de specialitate. În lipsa acestei reglementări, stabilitatea cadrelor medicale este destul de precară", ne-a declarat prof. Florian Popa.

25.000 de euro pentru "fabricarea" unui medic român

Potrivit dr. Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor, pentru "a fabrica" un doctor în România, statul investeşte în şcolarizarea acestuia în jur de 25.000 de euro. "De ce ne pleacă medicii? Pentru că guvernul a făcut în aşa fel încât facultatea de medicină să primească fonduri în funcţie de numărul studenţilor, şi nu al valorii acestora.

Dacă vrei ca anumite specialităţi să nu mai fie deficitare, dă-le salarii duble, chiar triple. Un medic rezident român are un salariu de 200 de euro, în timp ce un coleg din Uniunea Europeană primeşte după terminarea facultaţii un salariu de 3.000 de euro. Când termină rezidenţiatul, el câştigă deja 5.000 de euro, iar după şapte, 10 ani ajunge la 10.000 de euro", ne-a declarat dr. Pereţianu.

Rezidentul ar trebui să poată lucra oriunde

Potrivit acestuia, rezidentul din România nu îi este cu nimic dator statului, deoarece el intră în schema de lucru a spitalului: oferă consultaţii, intră în sala de operaţie, face gărzi etc.

"Este o încălcare a tratatului de aderare la UE. Nu poţi da o lege în care să obligi un medic să fie angajat dublul perioadei în care s-a specializat. El poate pleca să lucreze oriunde şi oricând".

Opiniile studenţilor

Iuliana, 23 de ani, studentă anul V, Facultatea de Medicină "Carol Davila":

"Având în vedere că perioada de rezidenţiat variază de la trei ani pentru medicina de familie la şapte ani pentru neurochirurgie, dublul acestei perioade este şi el de 6-14 ani. Nu mi se pare firesc să mi se îngrădească dreptul de a alege să practic meseria care îmi place oriunde în lume. Este dreptul fiecăruia dintre noi să alegem să practicam meseria în cele mai bune condiţii, deoarece pentru asta ne-am pregătit."

Andreea, 23 ani, studentă anul V, Facultatea de Medicina "Carol Davila":

"Statul nu mă poate obliga să rămân în ţară. Trăim în democraţie, nu mai suntem în vremea comunismului. Consider că intrarea în UE ne-a oferit fiecăruia dintre noi dreptul să practicăm meseria pe care ne-am ales-o oriunde în ţările membre.

Dacă statul vrea să rămân în ţară, tot el să îmi ofere condiţii de muncă, tehnologie şi o remuneraţie comparabilă cu cele din alte ţări UE. Nimeni nu pleacă din ţară de prea mult bine. Nici eu nu doresc să îmi părăsesc familia şi prietenii, dar dacă vreau să practic medicina în cele mai bune condiţii, asta este singura posibilitate."

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite