Medicii pensionari au dat patru milioane de lei pentru sinistrati

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exista in Romania medici care, dupa 30-40 de ani de munca, sunt nevoiti sa se descurce cu pensii de 3-4 milioane de lei. Problemelor legate de bani li se adauga cele specifice varstei: sanatatea

Exista in Romania medici care, dupa 30-40 de ani de munca, sunt nevoiti sa se descurce cu pensii de 3-4 milioane de lei. Problemelor legate de bani li se adauga cele specifice varstei: sanatatea subreda si singuratatea. "Oamenii acestia, colegii nostri, trebuie ajutati, ne spune dr. Virginia Ioan, presedinta Asociatiei Medicilor Pensionari din Romania "Sfantul Luca". Unii dintre ei se afla in situatii disperate, sunt bolnavi, singuri, tratati foarte rau atunci cand ajung prin spitale. O fosta colega de-a mea s-a sinucis. Alta, pentru ca nu ii ajungea pensia, s-a angajat ca femeie de serviciu in bloc, pentru 600.000 de lei. Intr-o zi, a facut hipertensiune si a murit pe loc. E trist si revoltator ce se intampla".
O asociatie infiintata pentru o masa calda si impotriva singuratatii
Asociatia a luat fiinta in anul 2000. Dr. Virginia Ioan, presedinta asociatiei, spune ca, in prezent, organizatia are filiale in cele mai importante orase ale tarii si numara peste 500 de persoane. Unele dintre acestea se afla intr-o situatie dramatica. Sunt lipsite de posibilitatea de a se ajuta singure sau si-au pierdut locuintele, cazand pe mana unor escroci. Asociatia colaboreaza cu Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania, dar este sprijinita si de Colegiul Medicilor. De doua ori pe saptamana, 60 de medici batrani si suferinzi din Bucuresti, care nu se pot deplasa, primesc o masa calda. Sunt medici pensionari, cu varste intre 70 si 90 de ani, care au ramas singuri, nu mai au pe nimeni alaturi, iar starea lor fizica si, uneori, mintala, este deficitara. Ei nu pot angaja o persoana care sa aiba grija de ei, pentru ca nu au cu ce o plati. De disperare, unii si-au cedat toata pensia, bunurile aflate in proprietate si casa pentru a fi ingrijiti pana la deces. Din pacate, au nimerit pe mana unor escroci, care le-au luat casele, apoi i-au abandonat prin spitale si aziluri. "Avem cazuri concrete cand medici cu prestigiu au fost ingrijiti la Spitalul "Sf. Luca" pana la deces, continua dr. Virginia Ioan. Pentru ca nu aveau bani, au fost inmormantati cu ajutorul personalului medical al spitalului. In urma anchetelor sociale realizate de la infiintarea AMPR, s-a ajuns la concluzia ca este necesara o "casa de retragere" unde medicii pensionari sa locuiasca pana la moarte. Aici ar putea sa-si imbunatateasca conditiile de trai, pentru ca vor fi bine ingrijiti si vor fi impreuna cu alti colegi de breasla. Ar fi feriti de sindromul de singuratate, care este cel mai mare dusman al pensionarilor".
Cand nu ai nimic, oricat de putin daruiesti, dai totul
Pentru ca stiu ce inseamna suferinta, medicii pensionari s-au gandit sa faca ceva si pentru cei din vestul tarii care au ramas fara case in urma inundatiilor. Asa ca au pus mana de la mana si, din putinul lor, au strans 3 milioane de lei, pe care i-au depus in contul sinistratilor. "Ne-am gandit la oamenii aceia ramasi fara case, mai spune dr. Virginia Ioan. Am vazut la televizor cum plang, cum toata agoniseala lor de-o viata s-a dus intr-o clipita. N-am putut sa stam cu mainile in san si sa nu-i ajutam".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite