Medicii din statiuni asteapta implicarea sistemului asigurarilor de sanatate in sprijinirea curelor balneare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Convorbire cu Laviniu Munteanu, director medical SINDROMANIA

- Ce inseamna tratamentul balnear?
- Balneologia si medicina fizica sunt specialitati care si-au dovedit eficienta in recuperarea pacientilor care au probleme la nivelul sistemelelor locomotor, cardiovascular sau respirator. Aceste boli, a caror raspandire este din ce in ce mai mare, beneficiaza intr-o foarte mare masura de tratamentul complex oferit astazi de statiunile balneoclimatice moderne. Activitatile de profilaxie primara si de recuperare a capacitatii de munca in mediul balnear sunt considerate a fi printre cele mai eficiente din punct de vedere medical. Curele balneoclimatice se adreseaza unor categorii diverse ale populatiei. Desigur, curele terapeutice si de recuperare sunt destinate acelor bolnavi cronici indicati pentru acest mod de tratament. Daca ne referim, insa, la continutul preventiv al curelor in statiunile balneoclimatice, atunci adresabilitatea devine tot mai larga si cuprinde, practic, si populatia tanara, activa, oameni practic sanatosi pentru care aceste cure reprezinta o modalitate de calire a organismului.
- Si totusi, in statiunile balneoclimatice vin si tineri care au deja boli cronice. Ce explicatie puteti da acestui fenomen?
- In ultimii ani, tot mai multe persoane si-au redus capacitatea de efort. Sedentarismul, determinat de conditiile de munca, de transport si de viata, poate sa determine aparitia si instalarea asa-numitului sindrom hipokinetic. Acesta consta in diminuarea maselor musculare, in tulburari posturale, mai ales la nivelul coloanei vertebrale si al membrelor inferioare, cu evolutie treptata catre afectiuni reumatismale degenerative ale articulatiilor si tesuturilor periarticulare. Sedentarismul are, de asemenea, si consecinte negative deosebit de grave asupra functiilor cardiovasculara si respiratorie. Curele balneare profilactice, bazate in special pe proceduri terapeutice necostisitoare, sunt considerate la ora actuala drept autentice cure de intretinere pentru orice persoana in perioada a doua si a treia a vietii. Statiunile balneoclimatice pot si trebuie sa devina adevarate centre in care oamenii sa capete, in perioada concediului de odihna, unele noi deprinderi ale vietii active, rationale. Un aspect particular al profilaxiei prin curele balneare il reprezinta profilaxia recidivelor. Dupa rezolvarea problemelor din fazele manifeste acute, clinice ale bolii, corectarea unor modificari posturale sau functionale restante poate contribui la evitarea recidivelor in boli cronice din cele mai diverse - reumatismale, cardiovasculare, digestive, metabolice. Aceste boli sunt foarte larg raspandite in Romania si sunt tratabile cu succes in statiunile balneoclimatice.
- Cati romani apeleaza la serviciile statiunilor balneoclimatice?
- Din pacate, in prezent, curele balneare profilactice primare si secundare ocupa inca, in Romania, un procentaj prea mic, de circa 15-20 la suta. Majoritatea pacientilor balneari ramane inca acea categorie care vine in statiune pentru cura balneara terapeutica. Deocamdata, structurile balneare romanesti ofera conditii diferite de la un sistem la altul. Cred ca este bine sa mentionez ca in structuri cu confort hotelier, masa si conditii de tratament similare, retelele balneare ale SINDROMANIA, ale Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, ale Ministerului Sanatatii, unele unitati privatizate, precum si alte unitati balneare din tara asigura un sistem de subventii centralizat. Aceste fapt stimuleaza si permite efectuarea curelor balneare si celor cu venituri mai mici, in conditii avantajoase, in special pentru pensionari si pentru salariatii din sistemul bugetar. In acest moment, asteptam cu totii ca implicarea sistemului de asigurari de sanatate sa dea un imbold real dirijarii bolonavilor cu afectiuni de larga raspandire catre statiunile balneare. Un rol activ deosebit de important in promovarea curelor balneare trebuie sa-l aiba medicii de familie, casele de asigurari de sanatate, cabinetele medicale particulare, reteaua medicala pentru pacienti ambulatori, dar si agentiile de turism si oficiile de pensii din teritoriu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite