Mami, mi-e dor de tine!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că se simt neajutoraţi, copiii ai căror părinţi sunt la lucru în străinătate abandonează şcoala şi intră în grupuri infracţionale, arată un studiu de specialitate Chiar

Pentru că se simt neajutoraţi, copiii ai căror părinţi sunt la lucru în străinătate abandonează şcoala şi intră în grupuri infracţionale, arată un studiu de specialitate

Chiar dacă înţeleg că mami şi tati au plecat la muncă în străinătate pentru un ban în plus, trei sferturi din elevii rămaşi fără părinţi spun că despărţirea are un gust amar. Peste 45% din micuţii rămaşi în ţară declară că le lipsesc foarte mult părinţii, lucru care le produce suferinţă, arată un studiu al Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi. Cercetarea a fost realizată în perioada mai-iulie 2007 pe un eşantion de 981 de elevi.

"Chiar şi etichetarea lor pe post de <> le creează senzaţia că sunt priviţi altfel - mai cu milă, mai cu condescendenţă, făcându-i să conştientizeze - în fals - că ar avea nevoie de o atenţie suplimentară din partea societăţii. Or, tocmai privirile suspicioase pe care le simt din partea profesorilor şi a autorităţilor îi fac să se simtă neajutoraţi!

Ca atare, ei recurg la atitudini negative - le scade interesul pentru şcoală, în timp ce le creşte cel pentru abandon şcolar sau chiar pentru infracţionalitate", explică asistentul doctorand Viorel Rotilă, de la Facultatea de Istorie-Filosofie a universităţii gălăţene. Studiul a fost realizat în perioada mai-iulie 2007 pe un eşantion de 981 copii care au unul dintre părinţi sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

Suferinţa e mai mare în lipsa mamei

Peste 45% din copiii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate declară că le lipsesc foarte mult aceştia.
"Se remarcă faptul că cea mai mare parte din aceştia au mamele plecate. Fetele suferă mai mult decât băieţii de absenţa părinţilor", precizează oficialul Universităţii Dunărea de Jos. Potrivit opiniei copiilor, în 67,6% din cazuri relaţiile de familie nu sunt afectate. Alţi 4% din copii consideră că relaţiile lor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate s-au înrăutăţit, iar 19,27% că s-au schimbat, fără însă a deveni mai strânse.

Lipsa de comunicare - principalul aspect negativ

Mai mult de o treime din copiii cu părinţi plecaţi declară că vorbesc sporadic sau rar cu aceştia. Situaţia sugerează un puternic deficit de comunicare. "În principal, cei care au taţii plecaţi reclamă aceste deficienţe de comunicare, diferenţele faţă de cei care au mamele plecate fiind totuşi mici.

Datele indică faptul că, în cazul unei comunicări permanente între copii şi părinţii lor plecaţi, relaţiile dintre ei au rămas la fel sau au devenit mai strânse, în timp ce o comunicare deficitară deteriorează relaţiile dintre copii şi părinţii plecaţi la muncă în străinătate", atrage atenţia oficialul universitar gălăţean.

În ceea ce-i priveşte pe părinţii plecaţi, situaţia este următoarea: 38,8% din copii au mama plecată la muncă în străinătate, 38% au tatăl plecat, iar 23,2% au ambii părinţi plecaţi.

"Având în vedere modelul tradiţional al familiei, în care mamele deţin rolul cel mai important în creşterea şi educarea copiilor, care este dominant la noi, plecarea mamelor în acelaşi procentaj cu taţii este o situaţie care accentuează problemele copiilor", a observat asistentul Viorel Rotilă.

Dintre tinerii care au făcut obiectul studiului, 63% au declarat că părinţii lor lucrează legal în străinătate, 16% au spus că sunt plecaţi cu afaceri şi 21% muncesc "la negru".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite