Luni începe bacul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două săptămâni elevii vor fi examinaţi cu privire la cunoştinţele acumulate Peste 230.000 de absolvenţi de clasa a XII-a încep luni examenele de bacalaureat, cu proba orală

Timp de două săptămâni elevii vor fi examinaţi cu privire la cunoştinţele acumulate

Peste 230.000 de absolvenţi de clasa a XII-a încep luni examenele de bacalaureat, cu proba orală la limba şi literatura română.

Examenul de luni e eliminatoriu. Condiţia promovării lui este obţinerea notei 5. Candidaţii care primesc mai puţin de nota 5 sau care nu s-au prezentat la examen nu pot participa la probele următoare.

La examenul de luni, elevii vor extrage un singur bilet, însă aceştia au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scăzută cu un punct.

Subiectele pentru proba orală de limba română au stârnit deja dispute între academicieni şi oficialii de la minister. Pentru prima dată, elevii vor trebui să comenteze fragmente din Ghidul Cetăţeanului European, din discursurile oficialilor europeni sau fragmente din ziare. La aflarea subiectelor, unii dintre profesori şi academicieni au spus că acestea îi exclud pe autorii clasici ai limbii şi literaturii române.

În replică, Ministerul Educaţiei a răspuns că scriitorii canonici sunt prezenţi în multe dintre subiectele scrise de la limba şi literatura română.

Fără contestaţii la oral

La proba orală, candidaţii vor fi evaluaţi de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, dar în sală trebuie să mai fie prezenţi cel puţin 3 candidaţi.

Ministerul Educaţiei a făcut precizarea ca elevii să intre în sala de examen în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.

La probele orale nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic-muzică.

Plata profesorilor, între 717 şi 1.100 lei

Anul acesta, profesorii care fac parte din comisiile de bacalaureat vor primi între 717 şi 1.100 lei, în funcţie de numărul de candidaţi prezenţi la examen.

Astfel, suma maximă o va primi preşedintele comisiei din centrele de bac, la o comisie de până la 300 de elevi examinaţi.

Potrivit ordinului ministrului, preşedintele comisiei de bac poate fi cadru didactic universitar care deţine titlu de doctor, inspector şcolar sau director de liceu cu gradul didactic l. Vicepreşedintele unei comisii de 300 de elevi va primi 715 lei, iar pentru fiecare elev examinat în plus va fi plătit cu 2,2 lei. Membrii comisiilor primesc câte 580 de lei fiecare.

1.100 de lei

- va primi preşedintele Comisiei de bac

Calendarul examenelor din sesiunea iunie-iulie

- 23 şi 24 iunie - proba orală la limba şi literatura română

- 24 şi 25 iunie - proba orală la limba şi literatura maternă

- 25 şi 26 iunie - proba orală la limba şi literatura modernă

- 27 iunie - proba scrisă la limba şi literatura română

- 30 iunie - proba scrisă la limba şi literatura maternă

- 1 iulie - proba scrisă obligatorie din profilul studiat

- 2 iulie - proba scrisă sau practică, la alegere, din aria curriculară a specializării

- 3 iulie - probă scrisă sau practică, la alegere, din celelalte arii curriculare ale specializării

- 5 iulie - afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor

- 7-8 iulie - rezolvarea contestaţiilor

- 9 iulie - afişarea rezultatelor finale

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite