Lovinescu şi Nichita, la bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poezia "Nedreptate" de Nichita Stănescu, un text argumentativ din Eugen Lovinescu şi un eseu despre basmul cult au fost subiectele date ieri la proba scrisă de limba şi literaturaromână.

Poezia "Nedreptate" de Nichita Stănescu, un text argumentativ din Eugen Lovinescu şi un eseu despre basmul cult au fost subiectele date ieri la proba scrisă de limba şi literaturaromână.

Una dintre cele mai grele cerinţe de la primul subiect, poezia lui Nichita Stănescu, a fost argumentaţia privind semnificaţia titlului în relaţie cu textul dat.

La al doilea subiect, cel mai dificil punct de rezolvat a fost dezvoltarea a două argumente adecvate ipotezei textului lui Lovinescu, iar la cel de-al treilea punct dificultatea a constat în argumentarea modului în care se reflectă o idee sau o temă din basm.

Texte mai uşoare decât anul trecut

Profesorii de română au spus că subiectele au fost mult mai uşoare decât anul trecut. "Au fost subiecte medii, abordabile de către orice elev. Oricine ar fi citit ceva din materia de liceu ar trebui să ia o notă de 6", a spus Doina Popescu, profesoară de limba română la Colegiul Naţional "Tudor Vianu".

Un alt profesor de română spune că numai ultimele două puncte de la cerinţele poeziei au fost mai grele. "Subiectele sunt echilibrate, însă cine vrea să ia mai mult trebuie să răspundă şi la toate cerinţele. Dar anul ăsta a picat bine", spune Laurenţiu Dumitrescu, profesor de limba română la Şcoala Centrală din Capitală.

Poezia, cea mai grea

Şi elevii sunt de părere că subiectele au fost accesibile şi doar cei care nu au învăţat se pot plânge că a fost foarte dificil. "Cele trei subiecte au fost abordabile de către toată lumea, dacă pot spune aşa.

Subiectul trei, eseul despre particularităţile basmului cult, mi s-a părut cel mai uşor. Eu am ales să vorbesc despre Harap-Alb," ne-a spus Radu C., elev la Liceul Teoretic Grigore Moisil, Bucureşti.

Au fost şi tineri mai puţin încântaţi de subiecte. "Poezia lui Nichita Stănescu, <> , nu este o poezie uşoară. A trebuit să motivăm folosirea virgulei în anumite versuri, să precizăm măsura primului vers", ne-a explicat Alexandra B. de la Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii, Bucureşti.

Calendarul examenelor

30 iunie - proba scrisă la limba şi literatura maternă
1 iulie - proba scrisă, obligatorie din profilul studiat
2 iulie - proba scrisă sau practică, la alegere, din aria curriculară a specializării
3 iulie - probă scrisă sau practică, la alegere, din celelalte arii curriculare ale specializării
5 iulie - afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
7-8 iulie - rezolvarea contestaţiilor
9 iulie - afişarea rezultatelor finale

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite