Locul unde oamenii devin cenusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zi agitata, ieri, la singurul crematoriu uman din Romania, in care se mai pot face incinerari. La Vitan Barzesti, ajung toti cei care au lasat cu limba de moarte sa fie arsi. Rudele intra in capela

Zi agitata, ieri, la singurul crematoriu uman din Romania, in care se mai pot face incinerari. La Vitan Barzesti, ajung toti cei care au lasat cu limba de moarte sa fie arsi. Rudele intra in capela si asista la slujba religioasa. Apoi, aprind cate o lumanare pentru sufletul mortului. Pana la amiaza, nu mai putin de sapte cadavre au fost incinerate, pe rand, conform programarii. Lunar, aproape 75 de morti sunt arsi. Niciodata copii, pentru ca se presupune ca dorinta de a fi incinerat trebuie sa fie exprimata de un om cu discernamant. Cam 10 cadavre, in fiecare luna, sunt aduse din tara, in baza unor programari prealabile. Daca transportul este asigurat de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, pretul incinerarii se ridica la 5.600.000 lei. Sunt incluse si sicriul, si incinerarea propriu-zisa, pentru care se platesc 2.130.000 lei, costul gazului folosit.
Totul dureaza o ora
Regulile de incinerare sunt foarte stricte: arderea se face daca se prezinta patru acte, in original. Este vorba de certificatul de deces, adeverinta de incinerare si certificatul de imbalsamare. De asemenea, mai trebuie si un certificat de depunere la capela, eliberat de Directia Sanitara. Cu aceste acte, persoana care se ocupa de mort se prezinta la ACCU si se fac formele legale pentru ardere, emitandu-se si facturile necesare. Fochistii de serviciu, de ieri, Adrian Constantin si Emilian Niculescu, lucreaza de cativa ani la Vitan. Spun ca nu le mai este frica, pentru ca s-au invatat cu aceasta munca neobisnuita. Apropiatii mortului pot vedea, din spatele unor geamuri, cum acesta este introdus in cuptor si ars, pentru a li se spulbera banuiala unor confuzii sau substituiri. Mortul este scos din sicriu in cearsaf si pus pe un carucior pe care se afla trei bare de otel rotunde. In momentul in care este introdus in cuptor, temperatura este de 1.200 grade Celsius. Pentru incinerarea completa, este necesara o ora. Trebuie spus ca cenusa unui decedat nu se amesteca cu a altuia, pentru ca, dupa fiecare astfel de operatiune, cuptorul este curatat. Dupa un timp, cenusa este pusa in urna, pe care se lipeste numele incineratului, al persoanei care a asistat la incinerare si data la care a avut loc arderea. De cele mai multe ori, oamenii vor sa ia acasa cenusa. Sunt unii care "uita" sa se mai intoarca dupa urna; in aceste cazuri, urnele sunt tinute in crematoriu. Cei care nu vor sa duca urnele cu cenusa acasa le pot lasa intr-un loc concesionat, in columbar. Pretul este de 150.000 lei pentru o nisa, adica locul in care este asezata urna. Se mai plateste o taxa de intretinere a nisei, de 71.400 lei; pretul pentru eliberarea certificatului de concesionare a nisei este de 104.720 lei.
Strainilor li se par ieftine serviciile de la Vitan
Oameni de toate religiile, aflati pe teritoriul Romaniei, doresc sa fie incinerati: ortodocsi, catolici, reformati sau martori ai lui Iehova. Potrivit directorului Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, la serviciile crematoriului apeleaza in ultimul timp si chinezi, si italieni care locuiesc in Romania. Rudelor li se pare ieftin, fiindca platesc aceleasi taxe ca si romanii, si nu se complica la transportul in tara de origine cu formalitatile internationale. Administratorul Crematoriului Vitan Barzesti, Ionel Gheorghe, lucreaza aici din anul 1988; este unul dintre cei care au pus primele caramizi la construirea acestuia. Isi aminteste cu durere de anul 1989; vorbeste greu de zilele cand, in decembrie, peste 700 de morti adunati de pe strazile Bucurestiului au fost depozitati pe coridoarele de la acest crematoriu; acestia au fost dusi apoi la "Cenusa", din zona Tineretului, unde au fost arsi in acelasi loc cu cei de la Timisoara. Crematoriul "Cenusa" este inchis acum din cauza unor reparatii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite