Liceul în care elevii cer ore suplimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Silvia Moraru, directoarea Colegiului Naţional "Tudor Vianu", spune că standardele acestei instituţii îi determină pe profesorii nepregătiţi să se autoexcludă din sistem. În fiecare

>> Silvia Moraru, directoarea Colegiului Naţional "Tudor Vianu", spune că standardele acestei instituţii îi determină pe profesorii nepregătiţi să se autoexcludă din sistem.

În fiecare an, elevii Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" participă la zeci de concursuri naţionale şi internaţionale din domeniul ştiinţelor.

Numai în anul 2007, ei au câştigat 57 de premii şi menţiuni. Pentru a ajunge la aceste rezultate, copiii beneficiază de o pregătire specială, peste orele de program, după manuale româneşti şi străine, în cursuri în care profesorii folosesc tehnologii de ultimă generaţie.

Nu orice absolvent de clasa a VIII-a poate spera să obţină un loc aici, ci doar cei cu medii peste 9.00. Directoarea liceului, prof. Silvia Moraru, ne-a spus că bătălia la admitere este foarte mare.

Au un loc asigurat la "Tudor Vianu" doar olimpicii naţionali la ştiinţe din clasele a VII-a şi a VIII-a, care intră în clasele speciale pentru ei. De câţiva ani, este o tradiţie la "Tudor Vianu" ca în jur de 15 elevi să plece cu burse integrale la universităţi din Statele Unite.


Elevul învaţă să rezolve probleme propuse de el

Pentru astfel de copii, conducerea liceului şi profesorii au fost nevoiţi să gândească lecţii speciale, centrate pe şcolari. "Elevul trebuie să plece cu peste 75% din lecţie înţeleasă din clasă. Profesorul are sarcina să urmărească participarea activă a elevului în oră.

Dacă doar recită lecţia, elevul adoarme", a explicat directoarea CN "Tudor Vianu". Ea a adăugat că este indicat ca elevul să se obişnuiască să descopere lumea, să-şi pună întrebări, să rezolve probleme propuse de el. La clasă, elevii sunt obişnuiţi să lucreze în echipe, să se organizeze, să creeze şi să respecte ierarhiile. În plus, conducerea şcolii a avut grijă ca la bibliotecă să ajungă manuale şi cărţi de specialitate din străinătate, pentru pregătirea elevilor care doresc performanţe.


Directoarea liceului ne-a mai spus că folosirea noilor tehnologii se bucură de mare popularitate atât printre elevi, cât şi printre cadrele didactice. "Avem şapte table de informatică, conectate la internet, cu ajutorul cărora profesorii pot să-şi organizeze orele cum doresc", a explicat ea. Acestea au fost achiziţionate cu sprijin de la primăria de sector şi de la diverşi sponsori din domeniul informaticii care vizitează cu regularitate liceul. "Nu este greu să găseşti sponsori. Dacă te duci cu proiecte concrete către ei, obţii foarte uşor finanţare. Cine vrea face", a mai spus Silvia Moraru.


Salarii de merit şi excursii pentru profesori

De două ori pe săptămână, profesorii care pregătesc olimpici fac ore suplimentare cu aceştia, de obicei după-amiaza. "Elevii trag de profesori pentru a face lecţii suplimentare", ne-a mărturisit directoarea şcolii. Ea a adăugat că aceşti profesori nu primesc bani în plus, dar şcoala a găsit nişte metode să-i stimuleze: ei primesc salarii de merit, sunt scutiţi de anumite servicii pe care ar trebui să le facă şi sunt trimişi anual cu copiii în excursii organizate pe banii liceului.


"Trebuie să ai curaj să fii cadru didactic la acest liceu", a precizat Silvia Moraru. Pentru că profesorii nepregătiţi se autoexclud. Calitatea profesorilor este la înălţimea elevilor - şapte dintre ei sunt autori de software educaţional şi ţin lecţii aprobate de Siveco.

>> Trebuie să ai curaj să fii cadru didactic la acest liceu
Silvia Moraru,
directoarea Liceului "Tudor Vianu"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite