"Legea trebuie sa acorde avocatilor acelasi statut cu procurorii si judecatorii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul declara razboi avocaturii clandestine si judecatorilor incompetenti

Pe 29 ianuarie, avocatii bucuresteni isi dau intalnire la Sala Palatului. Cu ocazia Adunarii Generale Ordinare, Consiliul Baroului va face o "dare de seama" cu realizarile, dar si cu neimplinirile anului ce a trecut. Dar cel mai important, se va discuta despre "insanatosirea" Justitiei, a intregului sistem judiciar romanesc, prin reinfiintarea Asociatiei Magistratilor si Avocatilor. Pentru lamuriri, ne-am adresat decanului Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu.
- Domnule decan, cum a fost anul 2004 pentru Baroul Bucuresti?
- Cu siguranta, am realizat multe, dar niciodata nu este suficient. Am adoptat nu numai modificarea Legii de organizare si functionare a profesiei, ci si statutul acesteia, cu toate cele 33 de anexe. Mai mult, am obtinut ceva ce nimeni, pana in prezent, nu a realizat: o hotarare data in unanimitate de Consiliul General al Capitalei, prin care ni se da dreptul de demolare si reconstruire, in regie proprie, a unui imobil ce va deveni noul sediu al Baroului Bucuresti.
- Concret, cum ii sprijina Baroul Bucuresti pe viitorii avocati?
- Din acest an, am reinnodat traditia conferintelor de stagiu, la care, spre bucuria noastra, participa sute de cursanti. In plus, tinerii avocati beneficiaza si de experienta Institutului National de Pregatire a Avocatilor din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Multumita dezvoltarii colaborarii cu asociatiile profesionale internationale la care Baroul Bucuresti este fie membru fondator, fie asociat, tinerii avocati au avut si vor mai avea studii de pregatire, sub forma de burse, la Barourile din Paris, Bonn si Baroul American. Vrem oameni de calitate si, pentru asta, Consiliul a hotarat ca e timpul si pentru o curatenie in propria ograda. Si ma refer aici la avocatura clandestina, la autointitulatul Barou Constitutional. Am protestat la Politie si Parchet, am formulat plangeri penale impotriva infractorului de drept comun Bota Pompiliu - juristul-maseur. Rezultatul a fost terifiant! Nu numai ca actiunea penala nu a fost pusa in miscare, ba, mai mult, unii faptuitori au beneficiat de celebrul NUP! Este inadmisibil ce se intampla si e deranjant pentru toti avocatii! A fost nevoie sa ne adresam Curtii Europene a Drepturilor Omului ca aceia din autointitulatul Barou Constitutional sa fie opriti.
- Cu ce fel de probleme se confrunta avocatii?
- Chiar si dupa modificarea legii si a statutului, am avut de infruntat o serie de neimpliniri si ma refer la piedici puse de chiar celelalte entitati ale sistemului judiciar: Ministerul de Justitie, Minister Public si instante. Mai ales, in materie penala, relatiile cu parchetele si judecatorii din Bucuresti au devenit extrem de dificile. Si nu din vina noastra. Pur si simplu, nu se intelege ca avocatii sunt o profesie cu nimic mai prejos decat celelalte profesii juridice. Am cerut conditii decente de lucru in instante dupa evacuarea Palatului de Justitie. Nici vorba de asa ceva! Conditiile de lucru in instante sunt execrabile, incepand cu spatiile necesare asistentei judiciare si terminand cu utilitatile necesare. La Tribunalul Bucuresti, condus de Maria Huza, nu avem nici macar o camaruta pentru activitatea de asistenta judiciara! Suntem in permanenta sesizati cu inalcarea dreptului la aparare de catre parchete si instante, mai ales la Tribunalul Bucuresti. Aici, cursul judecatii este greoi, formal, producator de nemultumiri. Exista magistrati frustrati, slab pregatiti, insidiosi si insinuanti. Exista instante la care judecatorii agreseaza psihic, prin diverse metode, ameninta, insulta sau jignesc partile si avocatii! Toate luarile de pozitie ale avocatilor si care reclama, de fapt, nerespectarea procedurilor sunt calificate cu rea-credinta drept abuzive. Suntem vazuti ca accesori ai Justitiei, si nu ca un grup profesional important care si-a recapatat independenta, libertatea si demnitatea peste care nimanui nu-i este ingaduit sa treaca! Numai cand procurorii si judecatorii vor intelege ca legea trebuie aplicata si respectata in spiritul ei, fara frica de presiuni generatoare de sanctiuni politice si vor inceta sa vada in noi dusmani, vom avea o Justitie cu adevarat libera, o adevarata putere in stat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite