VIDEO Lacul Roşu, minunea din Carpaţii Orientali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După serpentinele interminabile pe drumul care străbate Harghita, vine şi răsplata: cel mai mare lac natural montan din România te întâmpină cu luciul său străpuns de cioturi.  Ochiul de apă de lângă Cheile Bicazului este locul în care ai vrea să rămâi o viaţă şi de care, invariabil, „te dezlipeşti“ cu o strângere de inimă.

Din localitatea harghiteană Gheorgheni nu faci mai mult de 26 de kilometri până în staţiunea Lacul Roşu. Serpentinele ameţitoare vă conduc până la aproape 1.000 de metri altitudine, acolo unde vă aşteaptă una dintre cele mai atrăgătoare zone ale României.  Lacul Roşu s-a format în anul 1837, prin prăbuşirea unei părţi a muntelui Ghilcoş, fenomen rar întâlnit în natură. Potrivit specialiştilor, numele lacului provine de la Pârâul Roşu, care traversează mai multe straturi de pământ roşu, bogat în oxizi şi hidroxizi de fier. De-a lungul timpului, oamenii au găsit însă alte explicaţii pentru formarea şi denumirea lacului. Aşa au apărut miturile.

Învăluit în mister

Dacă vă atrag misterele, localnicii vă vor alimenta imaginaţia cu fel de fel de legende despre apariţia lacului. Cea mai răspândită este aceea a unei tulburătoare poveşti de dragoste dintre un flăcău secuiesc şi o fată deosebit de frumoasă, pe nume Eszter. După ce a cerut-o în căsătorie, flăcăul a fost chemat în armată, iar Eszter a rămas cu inima frântă. În timp ce îşi aştepta alesul, un bandit a zărit-o şi s-a îndrăgostit pe loc de ea. Tânăra a fost răpită şi dusă la o peşteră ascunsă, în stâncile Cohardul-Mic. Deşi banditul îi oferea fetei comori nemaivăzute, Eszter se ruga în fiecare zi munţilor cu gândul la iubitul său. Natura i-a răspuns şi s-au pornit furtuni puternice. Munţii au început să se prăbuşească, iar frumoasa fată şi banditul au fost prinşi sub stânci. Aşa s-a născut Lacul Roşu, în care, spun localnicii, se pot zări şi astăzi ochii gri-verzui ai lui Eszter.

O altă legendă spune că pe pajiştea dintre versanţii munţilor a fost o stână. Pentru că se apropia furtuna, ciobanii au încercat să se refugieze, dar Muntele Ucigaş s-a prăvălit peste ei şi i-a îngropat laolaltă cu oile. De aceea, spun mulţi, apa lacului a căpătat o culoare sângerie.

„Ucigaşul", pe cale de dispariţie

Pe cât de înfricoşătoare a fost prăbuşirea unei părţi a versantului nord-vestic al muntelui Ghilocoş, pe atât de miraculos a fost rezultatul. Singurele urme ale impunătorului munte sunt trunchiurile brazilor, rămase înţepenite în apa adâncă de zece metri. Dacă alegeţi să vă plimbaţi cu barca pe lacul în formă de „L", veţi observa din loc în loc cioturile de copaci. O plimbare cu barca costă 15 lei pentru două persoane, timp de 30 de minute. De-a lungul cursei vă veţi „întâlni" cu raţele sălbatice care pot fi admirate şi din punctul de observare de la debarcader. Iarna, peisajul este feeric: apa e acoperită de un strat de gheaţă, gros de 60-70 de centimetri, iar albul zăpezii domină împrejurimile.

image

Împărţit în două braţe, cel din Valea Oii, lung de 900 de metri, şi braţul din Valea Suhardului, de 438 de metri, lacul este în pericol de dispariţie, din cauza colmatării bazinului cu aluviuni. „Ucigaşul", cum i se mai spune lacului, este alimentat de patru pârâie mari: Vereşcheul, Licoşul, Suhardul şi Valea Oii şi încă 12 cursuri temporare de apă. Lacul face parte din Parcul Natural Cheile Bicazului-Hăşmaş. Frumuseţea zonei atrage turişti în orice sezon. Şi unde sunt turişti, sunt şi multe tarabe cu suveniruri, mâncăruri cu specific secuiesc, terase şi pensiuni.

Trasee pentru plimbăreţi

Staţiunea Lacul Roşu are trasee atrăgătoare pentru amatorii de drumeţii. Circuitul Lacului Roşu este marcat cu o cruce roşie şi poate fi parcurs într-o oră şi jumătate.

O altă atracţie o reprezintă Cheile Bicazului, situate la numai cinci kilometri de staţiunea Lacul Roşu. Atenţie, nu mergeţi neînsoţiţi dacă nu aveţi experienţa necesară pentru un traseu complicat. Veţi parcurge tot drumul în trei ore şi jumătate dus-întors, vrăjiţi de stânci şi de peşterile misterioase. Traseul marcat cu un triunghi albastru duce la Vârful Suhandru Mic. Nu durează mai mult de două-trei ore dus-întors, dar nu vă aventuraţi la Suhandru Mare, care este marcat doar până la Şaua Suhandrului, cu acelaşi triunghi albastru. Puteţi ajunge şi pe Vârful Ucigaşu, marcat cu o bandă galbenă şi cu triunghi roşu. În plus, zilnic se organizează excursii cu autocarul la Borsec, Sovata, Bicaz şi la Piatra Neamţ.
Zona este indicată pentru persoanele cu diverse afecţiuni medicale. De pildă, specialiştii recomandă vizitarea staţiunii Lacul Roşu pentru tratarea asteniilor.

O poveste de iubire

Dacă vă atrag misterele, localnicii vă vor alimenta imaginaţia cu fel de fel de legende despre apariţia laculului. Cea mai răspândită este cea a unei tulburătoare poveşti de dragoste dintre un flăcău secuiesc şi o fată deosebit de frumoasă, pe nume Eszter.

Cheile Bicazului: călătorie până la cer

De la Lacul Roşu, drumul continuă pe malul pârâului Bicaz şi duce spre Cheile Bicazului. Stânci verticale, cu înălţimi apăsătoare, pârâuri de munte, cascade mai mari şi mai mici şi peşteri misterioase alcătuiesc curiozităţile zonei.

Stânca monumentală Oltarko, cu o cruce impresionantă în vârf şi o înălţime de 1.156 de metri, vă dă ameţeli numai când o priviţi. Ea a fost cucerită în anul 1935 de alpiniştii ardeleni. Frumuseţea atinge punctul culminant la Poarta Iadului, unde două stânci par că se întrepătrund. Cel mai complicat şi mai lung traseu din Cheile Bicazului este Pasul Pângăraţi-Curmătura Pântecului. Salvamontiştii atrag atenţia că nu este recomandat să mergeţi pe acest traseu dacă nu sunteţi echipaţi corespunzător şi mai ales dacă nu aveţi o condiţie fizică excelentă. Mai mult, este interzisă parcurgerea traseului pe timp de iarnă. Cheile Bicazului fac parte din Parcul Natural cu acelaşi nume.

Cu o suprafaţă de 6.575 de hectare, parcul este situat în Carpaţii Orientali, în două judeţe, Harghita şi Neamţ. Pe lângă Cheile Bicazului şi Lacul Roşu, Parcul mai include Cheile Şugăului, Avenul Licaş, Masivul Hăşmaşul Mare şi Hăşmaşul Negru. Accesul se face prin Pasul Pângăraţi dinspre Gheorgheni, Harghita.

Liberi de orice griji

Dacă veniţi cu maşina, urmaţi drumul transcarpatic DN 12C. Frumuseţea peisajelor şi tunelurile din stâncă vă vor elibera de orice griji. Pe drum puteţi cumpăra suveniruri lucrate de meşteri populari şi gustări pentru drum lung.

Escaladă şi pescuit

Localizare. Staţiunea Lacul Roşu este situată între Munţii Ceahlău şi Hăşmaşu Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la o distanţă de aproximativ 26 de kilometri de oraşul Gheorgheni din judeţul Harghita, pe DN12C.

Acces. Cu maşina, pe ruta Braşov - Miercurea Ciuc - Gheorgheni parcurgeţi 178 de kilometri în aproximativ două ore, iar pe ruta Bacău - Piatra Neamţ - Bicaz drumul de 115 kilometri durează cam o oră şi jumătate.

Agrement. Turiştii se pot plimba cu barca, iar la debarcader există şi un punct de obervare a raţelor sălbatice, iar amatorii de pescuit au o mulţime de locuri în care se pot relaxa. În plus, zona Cheile Bicazului e atractivă şi pentru pasionaţii de escaladă, iar amatorii de drumeţii pot explora peşterile din împrejurimi.

Cazare. La hotelul Lacul Roşu plătiţi 160 de lei pentru o cameră dublă cu mic dejun inclus, iar pentru una single, cu acelaşi mic dejun, tariful e 100 de lei. Patronii acceptă animalele de companie în camere. Detalii pe site-ul pensiuniharghitene.ro.

Informaţii. Mai multe informaţii despre această zonă găsiţi pe www.cheilebicazului-hasmas.ro.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite