LITORAL 2005

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vama Veche, o statiune de gasca si fara manele Noaptea, Vama Veche te ameteste si aduce stelele mai aproape. In timpul saptamanii sunt putini turisti aici. Punkeri, rockeri, tineri si batrani, arsi

Vama Veche, o statiune de gasca si fara manele
Noaptea, Vama Veche te ameteste si aduce stelele mai aproape. In timpul saptamanii sunt putini turisti aici. Punkeri, rockeri, tineri si batrani, arsi de soare si de sare, unii cuminti, impacati, veniti cu familiile, altii galagiosi, cu sangele in clocot. Mai intalnim, spre mare, patru-cinci hippie, cu floricele in par, cantand la chitara "Let it be" si postind lacomi un chistoc de tigara uda. Pe la 22,30, cand cade noaptea peste Vama, toate carciumile si magazinele sunt deschise. Dar nu prea se incumeta nimeni sa intre. Nu ca ar fi preturi mari. Berea este intre 15.000 si 30.000 de lei, iar o shaorma pana in 60.000 lei. Problema e ca multi dintre turisti nu mai au bani. In fata, la "Tata vacii", un grup de punkeri zurlii, cu creste, vopsiti si agitati, acosteaza turistii care trec prin fata magazinelor. Chiar daca sunt beti-"cleste", vorbesc politicos: "Bunassseara! Hac, ma scuzati! Nu va suparati, vrem si noi sa bem o bere si sa facem un foc, hac. Ne puteti da, hac, ceva bani?" Cu 10.000 de lei, ti i-ai facut fratiori zece minute, te pupa si racnesc fericiti ca idolul lor Sid Vicious, vocalul de la Sex Pistols: "God save the Queen". Aproape de mare se disting cateva corturi. Noaptea, se aprind, ici-colo, focuri de tabara. Muzicile se amesteca undeva in aerul acidulat. In stanga, cineva asculta Iron Maiden. In alta parte, cativa rockeri stau la o bere si fumeaza. De la un casetofon se aude Metallica. Mai sus, aproape de terasa "Underworld", unde sunt alte corturi, urla Kurt Cobain, de la Nirvana. Din cand in cand, prin nisip trec motociclisti imbracati in piele de sus pana jos. Pista e din Arad si a venit la Vama pentru ca aici a cunoscut-o anul trecut pe prietena lui. "E fain aici. Bestial! Nu exista loc mai frumos pe pamant. Preturile sunt ca lumea, n-am treaba. In noaptea asta dorm pe plaja, am o sticla de tarie si n-o sa-mi fie frig". Oamenii din partea locului s-au obisnuit de mult cu turistii acestia care par ciudati la prima vedere. "Daca stii cum sa-i iei, sunt cuminti ca mieluseii, ne spune un localnic care vinde bere. Nu-s violenti, le place sa bea pana cad jos, canta frumos, danseaza, se mai cearta pentru vreo fata. Ca toti tinerii. In august e cel mai frumos la Vama, se strang toti motoristii si toti rockerii din tara, sunt spectacole, atunci sa vedeti distractie!".

"Festivalul Tineretii" la Costinesti
Costinestiul lanseaza, intre 4 si 7 august, "Festivalul Tineretii". Un festival-concurs, de fapt destinat copiilor si adolescentilor, intre 12 si 21 de ani. In prima seara de concurs, pe scena de la Teatrul de Vara vor urca interpretii selectati, cu varste intre 12 si 16 ani. Tinerii intre 16 si 21 de ani isi vor apara sansa de a deveni vedetele de maine, in seara de 5 august, pentru ca, in penultima zi de festival, sa concureze melodiile in prima auditie care-si disputa intaietatea la titlul de slagare. Pe 7 august, la Gala Laureatilor, juriul, format din Ionel Tudor, Viorela Filip, Jolt Kerestely, Titus Andrei, Viorel Gavrila, Nicolae Caragea si primarul Traian Cristea, va desemna premiantii acestei prime editii. Daca si in ce masura festivalul-concurs de interpretare si creatie de la Costinesti este o alternativa reusita la Festivalul-Concurs de Creatie si Interpretare de la Mamaia, doar publicul si critica de specialitate vor decide.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite