Italienii vor să ne califice rromii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a-i convinge pe imigranţi să se întoarcă în România, oficialii din Peninsulă investesc în pregătirea lor într-o meserie Primarul Romei, Walter Veltroni, s-a angajat ieri, la

Pentru a-i convinge pe imigranţi să se întoarcă în România, oficialii din Peninsulă investesc în pregătirea lor într-o meserie

Primarul Romei, Walter Veltroni, s-a angajat ieri, la Bucureşti, să-i specializeze în diverse meserii pe românii care stau fără forme legale în capitala Italiei.

Diplomat şi cunoscător al situaţiei emigranţilor români din Peninsulă, primarul Romei a găsit o modalitate legală de a trimite înapoi în România persoanele care au ajuns pe "diverse căi" în Italia. Românii vor fi pregătiţi de italieni în diverse meserii şi apoi vor fi trimişi în ţară ca forţă de muncă calificată. "Bucureştiul este un oraş în plină dezvoltare. Au apărut oportunităţi şi sunt zeci de mii de locuri de muncă disponibile. Oraşul Roma se poate angaja în pregătirea emigranţilor români de aici. Este vorba de meserii în domeniul construcţiilor, dar şi al diferitelor meşteşuguri", a declarat primarul Romei, Walter Veltroni.

Un punct special în agenda întâlnirii dintre primarul Capitalei, Adriean Videanu, şi Veltroni a fost problema emigranţilor minori care sunt în capitala Italiei.

Emigranţii minori, un fenomen la Roma

"Avem 895 de minori români la Roma, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Au ajuns aici prin diferite modalităţi şi sunt acum sub tutela noastră. Cel mai bine este ca ei să fie asistaţi în România", a adăugat Veltroni. Cele două primării au semnat un memorandum prin care partea italiană se oferă să sprijine construirea la Bucureşti a unui centru de primire a minorilor români aflaţi la Roma. În discuţiile cu Videanu, primarul Romei nu a folosit termenul de rromi pentru cetăţenii care generează anumite probleme la Roma, ci i-a calificat drept emigranţi români. Primarul Romei a precizat că nu are probleme cu toţi cetăţenii români care se află în capitala Italiei, ci numai cu cei care lucrează la negru şi au un anumit comportament. Pentru ca repatrierea acestor persoane să fie cât se poate de legală, strategia autorităţilor de la Roma a fost ca atât tinerii, cât şi ceilalţi emigranţi fără forme legale să fie şcoliţi după nevoile de forţă de muncă de la Bucureşti. "Lunile viitoare vom semna un protocol special care ne va permite să definim, din punct de vedere al cifrelor, numărul de persoane pe fiecare categorie profesională de care Bucureştiul are nevoie", a conchis Veltroni. Iniţiativa primarului Romei de a rezolva problema rromilor din Italia venind la Bucureşti este criticată de Francesco Giro, deputat şi coordonator regional din partea partidului Forza Italia (centru-dreapta). Opoziţia italiană, relatează "Il Giornale", subliniază dificultăţile autorităţilor în a-i convinge pe rromii români să se întoarcă în patrie voluntar.

"Vrem să locuim în case"

În ediţia online, "The Guardian" scrie că un oficial italian a apreciat că imigranţii nu vor părăsi Peninsula din cauza salariilor foarte mici din România. Massimo Converso, purtătorul de cuvânt al organizaţiei Opera Nomadi, care reprezintă minoritatea rromă din Italia, a subliniat însă că există o alternativă la demersul de repatriere a rromilor sau la înfiinţarea de tabere speciale. "Vrem să locuim în case", a declarat acesta, propunând câteva soluţii. "Exercităm presiuni asupra guvernului italian pentru a ne preda clădirile publice dezafectate, precum cele situate de-a lungul autostrăzilor", a precizat Converso. Imigranţii rromi ar putea, de asemenea, să se mute în numeroasele sate medievale italiene semiabandonate. "Există în prezent în jur de 7.000 de rromi români în capitala italiană. Doar 1.500 dintre aceştia locuiesc în centre speciale administrate de administraţia locală, restul adăpostindu-se în barăci sau chiar în aer liber", a declarat Enrico Serpieri, purtătorul de cuvânt al primăriei din Roma. Reprezentanţii Romani CRISS sunt de părere că ar trebui să existe măsuri reale şi eficiente.

"Nu este prima oară când cetăţenii români, nu neapărat rromi, sunt trimişi înapoi în România şi nu se întâmplă foarte multe lucruri după întoarcerea lor. Nu e nevoie de superficialitate, ci de implicare reală şi de măsuri concrete. Nu puţine sunt cazurile în care rromii au fost mutaţi la marginea oraşului sau în zone contaminate", ne-a declarat Magda Matache, director executiv Romani CRISS.

Poliţişti români, în misiune în Italia

Ministrul administraţiei şi internelor, Cristian David, a decis, ieri, în cadrul întâlnirii cu primarul Romei, Walter Veltroni, suplimentarea efectivelor de poliţişti aflaţi în misiune pe teritoriul Italiei. Această măsură a fost luată după lungi dezbateri privind soluţiile pentru diminuarea numărului infracţiunilor săvârşite de români şi de cetăţenii de etnie rromă, în special, în această ţară. Cei doi oficiali au căzut însă de acord cu faptul că intensificarea acţiunilor poliţieneşti trebuie dublată de măsuri sociale, atât pentru românii şi rromi care se întorc în România, dar şi faţă de cei care rămân în Italia.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite