Inundatiile au facut primele victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In judetul Cluj, Un copil de 7 ani si o pensionara de 65 au fost luati de ape si s-au inecat Un baiat in varsta de 7 ani din Valea Ungurasului, judetul Cluj, a fost dat disparut, vineri seara, de

In judetul Cluj,
Un copil de 7 ani si o pensionara de 65 au fost luati de ape si s-au inecat
Un baiat in varsta de 7 ani din Valea Ungurasului, judetul Cluj, a fost dat disparut, vineri seara, de parintii sai. Kerekes Teofil, singurul baiat printre cei sapte copii ai unei familii de ciobani, a fost cautat sambata fara succes, iar duminica parintii au cerut ajutor in timpul slujbei de dimineata. Taranii au pornit in cautarea copilului si i-au descoperit cadavrul la marginea apei, la 1, 2 kilometri de podul de peste Valea Bandau. Primarul Ungurasului, Gavril Abrudan, ne-a declarat ca micutul a cazut in apa in timp ce se juca pe pod cu alti copii. "Trupul sau a fost dus de apa, care avea un debit marit din cauza topirii zapezii. A fost gasit cand apele s-au mai retras", a spus Gavril. Tot vineri, dar in comuna Ciurila, satul Filea de Sus, Aurelia Pop, in varsta de 65 de ani, a incercat sa puna o scandura peste parau, insa s-a dezechilibrat si a cazut. Femeia a fost tarata de ape circa 400 de metri si s-a inecat.

Pagube de aproape doua miliarde in Mures
Prefectul judetului Mures, Ciprian Minodor Dobre, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca pagubele produse de inundatiile din ultimele zile au fost estimate de specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Mures la peste 1,8 miliarde de lei. In urma inundatiilor au fost afectate 1.594 de hectare de teren, din care 232 de hectare terenuri arabile din mai multe localitati. In total, potrivit unei situatii de ieri dimineata, au fost inundate 22 de gospodarii, din care 20 in comuna Mica si doua in comuna Adamus. In orasul Iernut au fost afectate 55 de gradini si unele furaje la gospodariile aflate in zona limitrofa de pe cursul Muresului. In satul Dedrag au fost inundate 30 de subsoluri si 20 de fantani. Satul Dataseni ramane in continuare izolat, insa apele au scazut cu zece centimetri fata de duminica. Si la Coroisinmartin apele au inceput sa se retraga, existand totusi o portiune de jumatate de kilometru de sosea inundata. Pe tronsonul Mica-Capalna-Bernadea se circula greu, iar circulatia a fost deviata pe o ruta ocolitoare. Avand in vedere ca apele se retrag, autoritatile vor analiza, in cursul zilei de luni, posibilitatea deschiderii drumului judetean intre Iernut si Lechinta. La Iernut a fost inundata incinta statiei de epurare si autoritatile au decis scoaterea motoarele electrice care puteau fi afectate.

Sute de gospodarii si cateva zeci de case inundate in Harghita
Peste 480 de gospodarii, cateva zeci de case, aproape 800 de hectare de terenuri agricole, precum si mai multe drumuri au fost afectate de inundatiile produse la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Harghita. Potrivit reprezentantilor Prefecturii Harghita, datele adunate din teritoriu indica faptul ca, la sfarsitul saptamanii trecute, au fost inundate in judet 778 de hectare de teren agricol, pasuni si fanete, 482 de gospodarii (curti si gradini), 46 de case, 1.069 pivnite si anexe gospodaresti si au fost izolate de ape 51 de locuinte. Totodata, au fost inundate peste 200 de fantani, iar apele au trecut in unele locuri peste 11 drumuri comunale, un drum judetean si doua drumuri nationale. Potrivit acelorasi surse, cele mai afectate localitati au fost Toplita, Lazarea, Ciumani si Sarmas, dar apa a intrat in gospodarii si a inundat terenurile oamenilor in mai multe zone ale judetului, in special in locurile aflate in apropierea raurilor. Conform acelorasi surse, in prezent nu mai sunt familii izolate, debitele au scazut, iar apele sunt in retragere, autoritatile locale intervenind cu toate mijloacele necesare, utilaje si motopompe, pentru a inlatura efectele inundatiilor.

Drumuri inundate si sute de hectare calamitate, in Alba
Aproape 400 de hectare de teren agricol au fost calamitate in ultimele zile in judetul Alba, iar mai multe drumuri au fost inundate, cateva localitati rurale ramanand izolate. Accesul spre localitatile Iliesti, Dealul Geoagiului si Marinesti era blocat, ieri, circulatiei rutiere, dupa ce drumul comunal Modolesti - Dealul Giurgiului a fost rupt de viitura in mai multe locuri. De asemenea, drumul dintre municipiul Aiud si Gambas a fost inundat pe o portiune de aproximativ 200 de metri, locuitorii din zona fiind trecuti pe acest tronson cu un tractor cu remorca. Circulatia rutiera este ingreunata si in zona localitatilor Pianu, Strungari, Cheile Intregalzii, Ivanus si Ghioncani, unde apele au inundat drumurile de acces sau au adus pe carosabil aluviuni. In prezent, cotele de atentie ale raurilor sunt in crestere in zona localitatii Blandiana si in scadere in zona Alba Iulia. Cota de atentie este depasita pe raul Mures, in dreptul localitatilor Alba Iulia, cu 85 de centimetri, si la Acmariu, cu peste o jumatate de metru.

Apele Muresului ameninta Aradul
Cel putin 20 de locuinte aflate pe o insula de pe Mures, in judetul Arad, au fost inundate, familiile care locuiesc acolo urcandu-si mobilierul si o parte din bunuri in pod sau la etajele caselor pentru ca acestea sa nu fie distruse. Luni dimineata s-a lucrat timp de cateva ore pentru ancorarea podului de pontoane, singura cale de legatura cu orasul. "Stam zi si noapte sa pazim podul, pentru ca daca este luat de ape ramanem izolati. Avem deja numeroase case inundate, intr-o zona mai joasa a insulei, iar restul, care locuim aici, ne-am luat masuri de protectie", a declarat unul dintre localnici, Andrei Coman. Insula Muresului se afla la cativa kilometri de municipiul Arad, in mijlocul unei paduri, aici fiind construite peste 400 de cabane private. Desi este considerata o zona de agrement folosita pe timpul verii, aici locuiesc in permanenta pana la 50 de familii, care nu mai au o alta locuinta in oras. Potrivit hidrologilor aradeni, cotele Muresului au crescut cu peste 50 de centimetri in municipiul Arad, in ultimele 24 de ore, iar mai multe unde de viitura sunt asteptate in zilele urmatoare. In localitatea Savarsin, cota de inundatie a fost depasita pe Mures, apa revarsandu-se pe zeci de hectare de terenuri arabile. Hidrologii avertizeaza ca inundatii ar putea avea loc in urmatoarele zile si in Radna, Arad si Nadlac, unde apele Muresului au crescut rapid. In ultimele zile, in judetul Arad au fost inundate aproape 2.000 de hectare de terenuri cultivate si cateva gospodarii, dupa ce apele Crisului Alb s-au revarsat din cauza topirii rapide a zapezii. Apele au afectat si mai multe drumuri judetene, dar care au redevenit practicabile, dupa ce in bazinul Crisului Alb cotele apelor au inceput sa scada.

Sat izolat, in Suceava
Satul sucevean Gura Solcii din comuna Gramesti a ramas izolat, dupa ce podul de peste paraul Solcuta a fost distrus de ape. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat, ieri, ca din cauza incalzirii bruste si a topirii zapezilor debitele tuturor cursurilor de apa din judet sunt crescute. El a precizat ca pe paraul Solcuta, podul rutier care face legatura intre satul Gura Solcii si comuna Gramesti a fost distrus in mare parte, localitatea fiind izolata, in conditiile in care un alt pod, suspendat, peste parau este greu practicabil. Onofrei a mai spus ca autoritatile locale din bazinele raurilor Bistrita, Dorna, Moldova, Suceava si Siret sunt in alerta, intrucat cotele apelor sunt in crestere. Inundatiile produse in judet in ultima perioada au afectat gospodarii si terenuri agricole din localitatile Breaza, Dorna Arini si Saru Dornei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite