Inundaţi de optimism la vreme de secetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Agriculturii dă asigurări că, în acest an, producţia de grâu, deşi este estimată la jumătate faţă de cea din 2006, va fi suficient de mare pentru a nu rămâne fără pâine pe

Ministerul Agriculturii dă asigurări că, în acest an, producţia de grâu, deşi este estimată la jumătate faţă de cea din 2006, va fi suficient de mare pentru a nu rămâne fără pâine pe masă

Temperaturile de peste 40 de grade, scăderea debitelor râurilor şi sutele de mii de hectare de cereale compromise nu îi îngrijorează în mod deosebit pe oficialii din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Aceştia susţin că nu este cea mai mare secetă din istorie, România trecând o dată la 15 ani printr-o astfel de situaţie.

În ton cu primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu, reprezentanţii ministerului susţin că nu există o situaţie de criză în ceea ce priveşte rezerva naţională de apă sau producţia de grâu.

"Nu este cea mai mare secetă din istorie", afirmă Sorin Chelmu, secretar general al MADR. Acesta spune că România se confruntă cu o astfel de secetă o dată la 10-15 ani, însă, din cauza încălzirii globale, această ciclicitate se va reduce la 7-8 ani. La rândul lor, specialiştii în hidrologie susţin că există suficientă rezervă de apă pentru a asigura irigarea corespunzătoare a culturilor. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a anunţat chiar că a identificat în Moldova şi Dobrogea (zonele cele mai afectate de secetă) aproximativ 100 de locuri în care s-ar putea fora după apă, "pentru alimentarea comunităţilor neglijente". Tot la neglijenţă se referă şi Sorin Chelmu, atunci când vorbeşte despre despăgubirile agricultorilor ale căror culturi au fost calamitate. "Dacă nea Ilie are un lot îngrijit, din care va scoate două tone de porumb, iar lângă el nea Gheorghe are porumbul uscat şi plin de buruiană, asta nu înseamnă că unul e calamitat iar celălalt, nu. Nea Gheorghe nu va primi despăgubiri, pentru că nu s-a ocupat de cultura lui", spune Chelmu.

Vom avea suficient grâu cât să nu murim de foame

Cu peste 3,5 milioane tone de grâu estimate pentru acest an, Ministerul Agriculturii ne asigură că nu vom muri de foame. Chiar dacă seceta a afectat mai mult de jumătate din suprafaţa totală însămânţată cu grâu, estimările oficialilor din minister sunt optimiste: 1,625 kilograme de grâu la hectar. "Este o cantitate foarte mică faţă de alţi ani, însă în 2003, de exemplu, s-au realizat doar 1,429 kilograme la hectar", a declarat Florentina Enache, manager public în cadrul MADR. Există şi o rezervă de stat de aproximativ 400.000 de kilograme de grâu, însă reprezentanţii ministerului spun că nu se va ajunge să se apeleze la rezerva de stat.

În ceea ce priveşte suprafeţele irigate, secretarul general al MADR susţine că situaţia este sub control. "Suprafaţa irigabilă pentru care se pot acorda subvenţii a crescut cu 151.000 de hectare, adică 37% din suprafaţa totală contractată.

Până la ora actuală au fost irigate peste 700.000 de hectare de păioase, ceea ce înseamnă că producţia din acest an nu este întru totul compromisă", a spus Chelmu. Ministerul Agriculturii va solicita Hidroelectrica şi Nuclearelectrica reducerea costului energiei electrice cu 30% pentru Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF). Astfel, 28 de amenajări de irigaţii din judeţe ca Brăila, Bacău, Botoşani sau Tulcea, care la ora actuală nu sunt viabile economice, pot deveni viabile din punct de vedere economic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite