Introducerea vizelor cu Serbia i-a izolat pe romanii care muncesc ilegal in Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iugoslavia a fost bombardata degeaba: in provincia Kosovo razboiul interetnic continua

Cuprinsi de mirajul Occidentului care a venit peste ei, albanezii din Kosovo au uitat razboiul de acum sase ani. Au inceput sa aiba alte preocupari: construiesc vila dupa vila, isi cumpara masini ultimul tip si asteapta sa se integreze in Europa. Au renuntat chiar si la unele obiceiuri musulmane pentru a-si atinge acest scop si se "occidentalizeaza" vazand cu ochii. In acelasi timp, sarbii care s-au incapatanat sa ramana in provincie regreseaza. In enclavele lor, pazite inca de trupele internationale, ei supravietuiesc de pe o zi pe alta. Isi vand unii altora produse din casa, iar cu banii se chinuiesc sa reconstruiasca ceea ce le-a prapadit razboiul. Supravietuirea lor e strict legata de enclava. Daca o parasesc, sunt ca si morti. Desi autoritatile nu recunosc, conflictele interetnice din Kosovo continua sa faca victime.
Mitrovita, un oras sfasiat de ura
Undeva in nordul provinciei Kosovo exista o asezare unde conflictele sunt la ordinea zilei. Aici, orasul s-a rupt practic in doua, exact pe cursul unui rau care taie centrul asezarii. In partea lor, sarbii sunt stat in stat. Traiesc dupa regulile lor, iar singura administratie pe care o recunosc este cea de la Belgrad. Au pastrat partea lor din oras exact cum era inainte de razboi. Tot ce-i desparte de albanezii pe care-i considera dusmani de moarte este un pod, pazit acum de trupele KFOR ale armatei franceze. De sase ani, conflictele interetnice au facut zeci de victime pe acest pod. De-asta, pana si soldatii camuflati pana in dinti ai KFOR-ului se tem atunci cand primesc vreo misiune aici. La capatul "sarbesc" de pod este o carciuma unde stau mereu asa-zisii "bridge watches" (supraveghetorii). Fac cu schimbul, in asa fel incat permanent sa aiba obiectivul sub ochi. Daca trece vreun albanez, atunci se da alarma. In cateva minute, toate maghernitele din zona se trezesc la viata. Lumea iese cu bate si bolovani sa-i alunge pe "cotropitorii" albanezi. Oamenii spun ca au avut mult de suferit de pe urma albanezilor, care le-au dat foc caselor sau le-au aruncat in aer magazinele. De-asta au hotarat ca in partea lor de oras sa nu mai calce picior de albanez. Ura dintre sarbii si albanezii din Mitrovita se vede insa cel mai bine la cimitir. Ca o ironie a sortii, cimitirul musulmanilor era in partea sarbeasca, iar cel al crestinilor la albanezi. Astazi, ambele arata ca dupa bombardament. Au fost rupte gardurile, s-au doborat crucile si multe dintre morminte au fost profanate. Mai mult, cei din trupele internationale de mentinere a pacii povestesc cum urinatul pe morminte era o practica obisnuita de ambele parti. Albanezii au avut o bucurie in plus, atunci cand au dat foc la biserica sarbeasca din partea lor de oras.
Prostituatele romance le dau clasa bulgaroaicelor, dar tot putin castiga
Romanii au dat navala in Kosovo inca din timpul razboiului. Curvele noastre au fost printre primele care au deschis piata in zona, la concurenta cu cele ale bulgarilor. Aflasera ca aici e plin de militari americani si-au plecat sa se capatuiasca. Au incaput insa pe mana mafiei albaneze, care le-a scos la produs pe bani putini. O parte au fost exportate de rachetii musulmani catre Italia si Grecia, insa multe au ajuns prin localurile de noapte din Pristina. Ela e din Valea Jiului si "presteaza" de patru ani in Kosovo. A ramas fara pasaport inca de prin 2001, insa nici nu-si bate capul sa scoata altul. S-a lipit de patronul unei benzinarii care o scoate seara la produs. Castiga cat sa supravietuiasca de pe-o zi pe alta. Mai stie cel putin cinci romance in zona, care fac acelasi lucru ca si ea. Cand n-au clienti stau la barfa si povestesc despre cum era prin Romania. Fetele spun ca singura lor concurenta o fac bulgaroaicele, insa acestea din urma nu au asa mare cautare. Problema romanilor din Kosovo s-a accentuat dupa introducerea vizelor cu Serbia si Macedonia. In prezent, nici una dintre cele doua tari nu are consulat in Pristina, iar pentru tranzitare cetatenii romani au nevoie de viza. Asa ca prostituatele si cei care muncesc la negru in Kosovo nu se pot intoarce in tara decat trecand ilegal frontiera. Ruta cea mai des folosita este catre Albania, acolo unde granita este mai mult de forma. Numai din Tirana romanii pot scoate o viza de Macedonia sau de Serbia, pentru a se intoarce acasa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite