Interviu cu Inspectorul General al Politiei Romane, chestorul principal Dumitru Sorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Domnule chestor principal, care este semnificatia zilei de astazi, 25 martie, Ziua Politiei Romane? - Ziua de 25 martie reprezinta pentru fiecare politist roman o zi a bilantului indatoririlor in

- Domnule chestor principal, care este semnificatia zilei de astazi, 25 martie, Ziua Politiei Romane?
- Ziua de 25 martie reprezinta pentru fiecare politist roman o zi a bilantului indatoririlor in fata societatii. Intr-o perioada de profunde transformari globale, economice si sociale, in aceste timpuri in care flagelul terorismului este atat de aproape de noi, cand "moartea alba" nu mai reprezinta doar un subiect de film, ci o trista realitate, intr-o lume a informaticii si tehnologiei cauzatoare, de multe ori, de noi infractionalitati, necunoscute societatii romanesti, profesiunea de politist isi recontureaza statutul de profesiune a legii, ordinii si dreptatii.
In ceea ce priveste semnificatia istorica a zilei de 25 martie, aceasta marcheaza sarbatorirea a 182 de ani de atestare documentara a Politiei Romane. La 25 martie 1822, Ziua "Bunei Vestiri", domnitorul Grigore Dimitrie Ghica a inmanat marelui aga Mihaita Filipescu steagul Agiei, legalizand functionarea acestei institutii.
- Cum apreciati, la acest moment aniversar, activitatea Politiei Romane?
- Privind retrospectiv rezultatele Politiei Romane, putem aprecia ca ne-am indeplinit misia si rolul social.
Institutie fundamentala a statului de drept si parte integranta a edificiului institutional romanesc, Politia Romana si-a dimensionat activitatea pentru combaterea criminalitatii tinand cont de urmatoarele cerinte: integrarea deplina in strategiile elaborate la nivel macrosocial, de catre Guvernul Romaniei, in domeniul ordinii publice si combaterii criminalitatii, armonizarea propriei strategii cu programele celorlalte institutii ale statului cu responsabilitati in domeniu si obtinerea unor niveluri superioare de calitate si eficienta in activitatea curenta, in conditiile unui pachet limitat de resurse financiare si logistice.
Politia Romana a actionat in baza "Strategiei Consolidate a Sigurantei Publice", elaborata de Ministerul Administratiei si Internelor, in cadrul politicii de guvernare, axandu-se pe indeplinirea obiectivelor cuprinse in Programele prioritare de actiune, care au reprezentat o premiera in activitate, constituind prima incercare de atragere a societatii civile ca partener la identificarea si cunoasterea aprofundata a realitatii sociale.
Activitatea desfasurata s-a concretizat in obtinerea unor rezultate semnificative, fapt reliefat de mentinerea starii infractionale sub control si indeplinirea obiectivelor propuse. Evaluarea rezultatelor din anul 2003 releva o evolutie incurajatoare, evidentiata de scaderea ratei criminalitatii privind infractiunile solutionate la 100.000 de locuitori, de la 1.390 la 1.270 (-120) si a celor constatate de la 1.519 la 1.435 (-84), alinierea in acest an la standardele europene in materie impunand si inregistrarea statistica a sesizarilor cu caracter penal, rezultand o rata de 2.096 de fapte la 100.000 de locuitori.
- Ce masuri si structuri au fost dezvoltate in conformitate cu cerintele europene in cadrul Politiei Romane si cum se regasesc acestea in estomparea fenomenului infractional?
- Optiunea fundamentala a Ministerului Administratiei si Internelor din ultimii 15 ani a constituit-o reconstructia, modernizarea si optimizarea structurilor proprii, in scopul cresterii capacitatii sale de raspuns la dinamica si complexitatea crescanda a situatiei operative. Din aceasta perspectiva, Politia Romana a avut in vedere exigenta fundamentala de transformare dintr-o institutie statala cu autoritate coercitiva intr-un serviciu public aflat in slujba comunitatii, cu accent pe latura preventiva si de reinsertie sociala, a carui unic barometru il constituie gradul de siguranta civica. In acest sens, a fost elaborata Strategia de modernizare a Politiei Romane pentru perioada 2004-2007, care contine obiectivele generale si sectoriale pentru perioada mentionata, in vederea indeplinirii masurilor si actiunilor ce revin institutiei, in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Acest document a fost intocmit pe baza recomandarilor exprimate in Raportul de tara al Comisiei Europene pentru 2003, cuprinse, in principal, in capitolul 24 - Justitie si Afaceri Interne, precum si in Pozitia Comuna Romania - Uniunea Europeana, elaborata ca urmare a prezentarii de catre tara noastra a Documentului Complementar de Pozitie.
Totodata, au fost adoptate acte normative interne menite sa adapteze activitatea de politie noilor cerinte generate de evolutiile din societatea romaneasca, in paralel cu operationalizarea a noi structuri specializate, cum ar fi: Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, Oficiul National pentru Protectia Martorilor, Directia de Investigare a Fraudelor si Politia de Proximitate.
- Care este stadiul implementarii acquis-ului comunitar si al criteriilor prevazute in Capitolul 24 Justitie si Afaceri Interne?
- Politia Romana s-a raliat cerintelor Uniunii Europene, care subliniaza importanta statuarii unei politii responsabile, de incredere, organizata si operationala, in conformitate cu acquis-ul comunitar. Strategiile de Combatere a Criminalitatii s-au axat pe cooperarea politieneasca si au urmarit aspectele esentiale, in special in domeniul crimei organizate, migratiei ilegale, traficului de persoane, de droguri si al noilor tipuri de infractiuni in domeniul informatica, financiar si spalare de bani. In vederea obtinerii eficientei scontate si atingerii standardelor impuse de Comunitatea Europeana, s-a efectuat o cooperare practica, fiind asigurat fluxul de informatii intre institutiile implicate in combaterea fenomenului infractional. Pentru a demonstra capacitatea aplicarii efective a acquis-ului comunitar, pana la aderare, Politia Romana a elaborat Strategia de Modernizare pentru perioada 2004-2007.
A fost supus modernizarii si adaptarii standardelor eurocomunitare procesul privind selectia si recrutarea politistilor, iar instruirea acestora s-a incadrat prevederilor privind drepturile omului si problemelor de etica. In domeniul prevenirii si combaterii coruptiei interne, au fost implementate politici de actiune, bazate pe intransigenta maxima si intoleranta fata de orice abateri. Un rol deosebit in asigurarea ordinii si sigurantei publice, prin implementarea unui sistem unic de ordine publica, bazat pe optimizarea relatiei intre politie si cetatean, il au Politia de Proximitate si Autoritatile Teritoriale de Ordine Publica.
- Va multumim, domnule chestor principal, si va rugam, in incheiere, sa adresati un mesaj colegilor politisti care sarbatoresc astazi Ziua Politiei Romane.
- Doresc sa adresez tuturor colegilor politisti multumiri pentru eforturile depuse, sanatate si bunastare familiilor acestora si fac apel la tot personalul Politiei Romane la o solidarizare profesionala, care sa ne permita prezentarea cu o carte de vizita onoranta in fata opiniei publice. Fiecare dintre noi va trebui sa reprezinte un model de moralitate, onestitate si altruism, un sprijin pentru fiecare cetatean afectat de infractionalitate. Cer fiecarui politist ca, prin munca si comportamentul sau, sa castige respectul cetatenilor, sa militeze pentru o societate mai sigura, garantie a dezvoltarii generatiilor prezente si viitoare in liniste, dreptate si onoare!
Mesajul chestorului principal prof. univ. dr. Florin Sandu, Secretar de Stat in MAI, adresat cu prilejul Zilei Politiei Romane
Relatiile Ministerului Administratiei si Internelor cu institutiile similare din tarile Uniunii Europene, precum si cu diferite foruri si organizatii internationale au cunoscut o dezvoltare atat de semnificativa incat, in prezent, se poate afirma cu indreptatire ca institutia noastra a devenit o institutie europeana de administratie, ordine si siguranta publica. Prin fondurile alocate, prin programele parteneriale initiate, precum si prin consilierii si expertii prezenti la Bucuresti, Europa are un aport substantial si consecvent la reforma pe care ministerul nostru o realizeaza. Compatibilizarea cu institutiile similare din alte tari s-a realizat si prin demilitarizarea Politiei Romane. Faptul ca am indeplinit functia de inspector general al Politiei, in perioada cu cele mai ample si mai profunde transformari din istoria acestei institutii, constituie pentru mine o onoare. De asemenea, consacrarea, in martie 2002, a sarbatorii Buna Vestire ca Ziua Politiei Romane reprezinta, pentru echipa impreuna cu care am condus Politia, o realizare prin care am reusit sa promovam traditiile romanesti si crestine ale politistilor. In aceste momente de sarbatoare, adresez politistilor romani sincere urari de sanatate si succese profesionale si imi exprim sentimentele de respect si pretuire fata de munca lor nobila, inchinata slujirii devotate a legii si cetatenilor romani.
La multi ani, stimati colegi politisti!
Chestor principal prof. univ. dr. Florin Sandu,
Secretar de Stat
Ministerul Administratiei si Internelor
Traditie de familie: a fi politist
Incredintati ca pastrarea legii si ordinii este o meserie de onoare, domnul chestor principal Florin Sandu, actual secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, fost inspector general al Politiei Romane in perioada 2001-2003, cat si fratele domniei sale, general de divizie (post mortem) Ion Eugen Sandu, de asemenea, fost inspector general al Politiei Romane in perioada 1992-1993, au urmat cariera de politist a tatalui lor, domnul Zamfir Sandu, fost subofiter de Politie, adjutant.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite