Insulina, motiv de proces între farmacişti şi Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciştii şi distribuitorii de medicamente sunt hotărâţi să dea în judecată Ministerul Sănătăţii, ca urmare a ordinului privind programele de sănătate de diabet, oncologie orală

Farmaciştii şi distribuitorii de medicamente sunt hotărâţi să dea în judecată Ministerul Sănătăţii, ca urmare a ordinului privind programele de sănătate de diabet, oncologie orală şi posttransplant. Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat ieri că ordinul a fost publicat fără a mai fi supus dezbaterii publice.

"Nicio farmacie nu este pregătită să elibereze medicamentele din noul program, întrucât nu exsită acte adiţionale între casele de asigurări şi farmacişti. Mai mult, nu dispunem de frigidere pentru păstrarea insulinei, care, dacă nu este ţinută la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, devine mortală", a mai spus dr. Popescu. Colegiul va cere MS să modifice hotărârea de guvern privind eliberarea medicamentelor pentru diabetici, în următoarele 30 de zile. În caz contrar, ei vor da în judecată ministerul.

"Noi am atras atenţia că farmaciile în regim deschis nu vor fi în stare să aducă toate tipurile de medicamente pentru diabetici. Şi mie mi se pare puţin exagerat ca ele să dispună de 20-30 de tipuri de insuline. Mai ales că există pericolul de a rămâne cu ele pe stoc şi să depăşească termenul de garanţie", potrivit prof. Constantin Ionescu-Târgovişte, de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N.C. Paulescu".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite