Înmatricularea "bobocilor", blocată de ştampile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai mari probleme le au studenţii din anul I, care au optat să înveţe la o universitate străină Schimbarea titulaturii ministerului care se ocupă de educaţie, cercetare şi

Cele mai mari probleme le au studenţii din anul I, care au optat să înveţe la o universitate străină

Schimbarea titulaturii ministerului care se ocupă de educaţie, cercetare şi tineri a ajuns să-şi arate roadele nefaste.

Dacă pentru examenul de admitere la facultate în acest an, candidaţii s-au putut înscrie pe baza unor adeverinţe având ştampila cu vechea denumire a Ministerului Educaţiei, studenţii declaraţi admişi în anul I de studiu pe locurile bugetate au nevoie de diplomele de bacalaureat ştampilate cu noua titulatură a ministerului pentru a se considera boboci. Ieri, inspectoratele din 22 de judeţe ale ţării nu beneficiau de noile însemne.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) dă vina pe Monetăria Statului că nu a livrat în timp util noile însemne de parafare a diplomelor de bacalaureat. Dar chiar simpla schimbare a denumirii acestui minister, ultima dintr-un lung şir, a fost de natură să bulverseze sistemul de învăţământ.

În urma afişării rezultatelor de la admiterea în universităţi, candidaţii declaraţi admişi ar fi trebuit ca în termen de 48 de ore de la afişarea listelor să prezinte toate actele în original, pentru a se putea înscrie la cursuri. Acest lucru nu s-a întâmplat însă pentru că noile ştampile nu sunt gata.

Ieri, inspectoratele şcolare din 22 de judeţe nu beneficiau de noile însemne. Pe de o parte studenţii nu se pot înscrie la facultatea la care au fost declaraţi admişi, iar pe de alta nici facultăţile nu ştiu care vor fi până la urmă studenţii care vor începe cursurile. În aceste condiţii, nici de cazarea în cămine nu poate fi vorba, deoarece aceasta ar trebui să se producă în momentul înscrierii.

Cei mai afectaţi de lipsa ştampilelor sunt absolvenţii de liceu care au fost laureaţi ai olimpiadelor internaţionale. Ei nu se pot înscrie la universităţile străine unde şi-au depus dosarele deoarece nu au actele în original şi se tem că aceste universităţi nu-i vor aştepta la infinit.

Soluţii de compromis

Oficialii MECT susţin că nu pot decât să intervină pe lângă instituţiile de învăţământ superior străine, cărora să le furnizeze date suplimentare despre candidaţii români care nu posedă acte de absolvenţă. "Am făcut cereri către toate cele aproape 150 de universităţi europene, pentru a şti de ce acte au nevoie tinerii noştri care ar putea studia acolo.

Candidaţii români care doresc să studieze în universităţi străine şi nu au toate actele trebuie să ni se adreseze şi, până când vor deţine actele originale, vom lua noi legătura cu instituţiile de învăţământ externe, pentru a le certifica situaţia lor şcolară", a precizat secretarul de stat în MECT, Dumitru Miron, responsabil cu învăţământul universitar.

Ce-i drept, asta înseamnă o alergătură suplimentară pentru candidaţi, dublată de nervii produşi de nesiguranţa continuării studiilor acolo unde li s-a oferit posibilitatea.Dumitru Miron a acceptat că există o situaţie particulară în momentul de faţă, dar nu o consideră ca pe o criză.

"În toate guvernele există modificări administrative, mai rar sau mai des. De exemplu, de anul trecut şi până acum, ministerul omolog din Austria s-a scindat în două ministere: cel al Ştiinţei şi Cercetării - pe învăţământ universitar, şi Ministerul Educaţiei Naţionale - pe învăţământ preuniversitar", exemplifică oficialul MECT.

El recunoaşte însă că acolo nu au fost şi aceleaşi probleme ca la noi. "Asta ar trebui să ne înveţe să fim mai dinamici, ca şi toţi ceilalţi membri ai UE", a conchis Dumitru Miron. Universităţile au acceptat şi actele ştampilate cu vechile însemne ale ministerului, la înscrierea pentru concursul de admitere al acestui an. "Singura condiţie a fost ca anul eliberării adeverinţelor de studiu să fie cel în curs! Dacă adeverinţa a fost eliberată anul trecut sau mai demult, nu am luat-o în seamă", spune rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, prof. Ioan Nicolae Alecu.

Şi la Braşov candidaţii au avut parte de aceeaşi indulgenţă. Profesorul Ioan Vişe a dat asigurări că admişii nu vor fi înmatriculaţi decât în toamnă, "atunci când vor avea toate actele în original".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite