Infractorii romani au inceput sa evite Austria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat in vizita in Romania, pentru a semna un Acord guvernamental privind schimbul reciproc de date pentru controlul migratiei ilegale si in probleme de azil, Ernst Strasser, ministrul federal de

Aflat in vizita in Romania, pentru a semna un Acord guvernamental privind schimbul reciproc de date pentru controlul migratiei ilegale si in probleme de azil, Ernst Strasser, ministrul federal de Interne al Republicii Austria, a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu.
- Domnule ministru, sunt cunoscute problemele pe care autoritatile austriece le-au avut cu migratia ilegala a cetatenilor romani. Care este situatia actuala?
- Este adevarat, exista probleme privind migratia ilegala, inclusiv privind cetatenii romani. Intrarea noilor membri in Uniunea Europeana, inclusiv a Ungariei, a fost o usurare a muncii noastre. Suplimentar, prin cooperarea politieneasca si returnare, am ajuns la un succes comun. Cifrele comparative arata ca anul acesta, fata de anul trecut, acest tip de criminalitate s-a redus. Important este ca eforturile noastre sa continue, inclusiv prin acest Acord de schimb de informatii semnat, astazi, cu ministrul Administratiei si Internelor din Romania.
- Cum apreciati cooperarea cu autoritatile romane in domeniul migratiei ilegale?
- Cooperarea noastra este foarte buna si poate fi data drept exemplu. Cand am inceput sa avem probleme cu infractorii romani, au fost trimisi la noi sase ofiteri de legatura din Romania. Sunt profesionisti de mare clasa, foarte motivati, si lucreaza foarte bine in echipa. Ne-au ajutat foarte mult. Pentru fiecare persoana prinsa la Viena sau la granita, informatiile s-au transmis partii romane. Asa se face ca, dupa cateva luni, prin cooperare, criminalii au evitat tara noastra.
- A fost initiat un proiect de infiintare a unei inchisori in Romania pentru infractorii care sunt prinsi in Austria. Ce parere aveti despre acest proiect?
- Este o idee buna si trebuie sa lucram pentru punerea ei in practica. In cea ce priveste activitatea noastra pentru combaterea migratiei ilegale, trebuie sa spun ca sprijin deschis initiativa ministrului roman de Interne, privind intensificarea cooperarii dintre Romania, Ungaria si Austria. Aceasta va avea ca efect formarea unei singure institutii politienesti europene. In urma cu cativa ani am constituit un grup de lucru la Salzburg, pentru a elabora puncte de vedere comune ale statelor europene, inclusiv ale celor din sud-est. Eu voi transmite acesteui grup propunerea ministrului roman de Interne, ca Romania sa participe la acest grup, din care mai fac parte Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Austria. Suntem interesati ca state importante, precum Romania, sa poata sa se apropie, sa se adapteze, pentru a face un tot unitar cu statele europene, iar Austria va va sprijini in acest sens.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite