Împuţinarea bugetarilor, o armă cu două tăişuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul muncii vrea să blocheze posturile vacante care există în instituţiile de stat, fără a ţine cont de deficitul de personal care se înregistrează în sistemul bugetar. Nu doar

Ministrul muncii vrea să blocheze posturile vacante care există în instituţiile de stat, fără a ţine cont de deficitul de personal care se înregistrează în sistemul bugetar.

Nu doar şcolile şi spitalele îşi pierd personalul cu înaltă pregătire - care preferă să presteze pe bani reali la cules de căpşune sau în sănătatea ţărilor avansate ale Uniunii Europene, ci şi instituţiile de stat cu atribuţii în siguranţa socială, financiară şi de mediu din România.

În cazul în care memorandumul ministrului Păcuraru privind blocarea - chiar şi parţială - a posturilor vacante va fi luat în seamă de guvern, locurile de muncă lăsate libere de emigranţii cu carte nu vor mai putea fi ocupate, din cauză că nu vor mai exista nici salarii pentru aceste posturi.

Un exemplu elocvent este Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale, care deja înregistrează un deficit de angajaţi de 20%, faţă de numărul minim necesar pentru desfăşurarea unei activităţi în condiţii normale, dat fiind faptul că există milioane de beneficiari ai acestei instituţii - pensionari şi salariaţi.

"După calculele noastre, mai avem nevoie de cel puţin încă 600 de salariaţi la CNPAS, la nivel naţional, pe posturile vacante, faţă de cei 3.000 de angajaţi pe care îi avem deja", afirmă preşedintele CNPAS, Mariana Câmpeanu. "Până şi pensionarii, care altădată ne reclamau pentru imposibilitatea de a le rezolva în timp util solicitările, acum ne cer, prin scrisori, să mărim numărul de salariaţi", atrage atenţia Câmpeanu. CNPAS se mai confruntă şi cu problema fluctuaţiei de personal, care a ajuns la 200%, anual. "Practic, la o sută de nou-angajaţi, alţi 200 de salariaţi cu vechime ne părăsesc pentru posturi mai bine plătite în sistemul privat sau în alte instituţii de stat în care câştigă mai bine", mai reclamă preşedintele CNPAS.

Posturile vacante s-ar putea reduce la jumătate Guvernul a primit de la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, săptămâna trecută, un memorandum cu variantele pentru reducerea personalului bugetar, cea mai posibilă opţiune fiind alocarea unui fond de salarii pentru fiecare ordonator de credite doar la nivelul posturilor efectiv ocupate. "În memorandum au fost analizate şase variante, începând cu reducerea cu 10% a numărului aprobat şi până la reducerea cu 50% a posturilor vacante.

Nu există încă o decizie luată la nivelul guvernului, însă opţiunea pe care o are guvernul momentan este de a aloca un fond de salarii pentru fiecare ordonator de credite doar la nivelul posturilor efectiv ocupate. Nu se are în vedere disponibilizarea de personal, aşa cum a fost interpretat, ci limitări obligatorii a creşterii numărului de posturi, având în vedere că şi în momentul de faţă sunt neocupate 115.000 de posturi", explica atunci ministrul Paul Păcuraru.

Şi alte instituţii de stat sunt ameninţate Într-o situaţie similară cu CNPAS se află mai multe organisme de stat, vitale pentru buna desfăşurare a activităţilor sociale şi economice. "Din lipsă de personal, nici Garda Naţională de Mediu nu-şi poate face treaba ca lumea. Din acelaşi motiv este afectată şi Inspecţia Muncii, care nu are suficienţi inspectori pentru a-i depista pe cei care angajează sau lucrează la negru. O altă mare problemă va fi şi la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care va colecta fondurile de la pensiile private", atrage atenţia Vasile Marica, liderul Alianţei Federative a Sindicatelor Funcţionarilor Publici "SED LEX".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite