Împrumut la CAR pentru miel şi ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a avea pe masă preparatele tradiţionale, pensionarii din întreaga ţară împrumută sume de peste zece milioane lei vechi la Casele de Ajutor Reciproc Explozia de preţuri

Pentru a avea pe masă preparatele tradiţionale, pensionarii din întreaga ţară împrumută sume de peste zece milioane lei vechi la Casele de Ajutor Reciproc

Explozia de preţuri înregistrată la produsele tradiţionale de Paşte - ouă, cozonac, carne de miel şi pască - i-a determinat pe pensionari să apeleze la împrumuturi pentru a întâmpina aşa cum se cuvine Sfintele Sărbători. Astfel, Casele de Ajutor Reciproc din Capitală, dar şi din ţară au fost luate cu asalt de persoanele cu o pensie modestă, care nu le permite luxul unei mese îmbelşugate.

În această săptămână, zeci de persoane au apelat la serviciile Casei de Ajutor Reciproc (CAR) a sectorului 5, pentru a obţine un împrumut care să le ajute să se descurce în preajma sărbătorilor. "Am venit, taică, să mă împrumut pentru că, în baza pensiei, aş petrece Paştele în faţa unei mese goale.

Cu pensia pe care o am, chiar şi aşa, mărită, abia reuşesc să îmi plătesc întreţinerea şi să îmi cumpăr medicamentele pentru diabet", ne-a spus Viorel B., un bătrânel venit la prima oră pentru a-şi ridica banii. Pentru acelaşi lucru aştepta la coadă şi Ioana C., văduvă de război, al cărei venit lunar nu depăşeşte cinci milioane de lei: "Mă împrumut frecvent de la CAR. Ultima oară mi-am cumpărat un televizor, pentru că cel vechi se stricase".

Şi la Hunedoara şi Arad pensionarii s-au înghesuit la ghişeele CAR-urilor, numărul acestora fiind cu 20 la sută mai mare decât de obicei, potrivit Rompres. "Pensionarii solicită împrumuturi, în această perioadă a anului, pentru a-şi cumpăra zahăr, făină, ulei sau miel de Paşte.

Mulţi pensionari s-au împrumutat şi pentru Paştele catolic", a declarat vicepreşedintele CAR Deva, Toader Pop. Pentru a beneficia de împrumuturi prin CAR, pensionarii trebuie să cotizeze lunar la acest fond cu o sumă care variază în funcţie de valoarea împrumutului cerut. Pentru a-l obţine, pensionarul completează o cerere care se găseşte la registratură, pe care o depune împreună cu o copie după cartea de identitate a lui şi a altor patru persoane girante.

Reduceri la magazinele alimentare

În afară de această cotizaţie, ei trebuie să plătească, tot lunar, o contribuţie de trei lei. În schimbul ei, pensionarii au diverse facilităţi: acces la magazine sociale, unde pot cumpăra alimente la preţuri fără TVA, reduceri de cel puţin 50 la sută la servicii de croitorie, cizmărie, frizerie sau de depanare radio/tv şi preţuri mult mai mici la serviciile funerare.

Casele de Ajutor Reciproc contribuie la organizarea de servicii funerare pentru membrii decedaţi, care au fost înscrişi la CAR, prin confecţionarea de sicrie şi asigurarea transportului. De exemplu, un sicriu cu cruce inscripţionată poate fi cumpărat cu două milioane de lei.

La încetarea calităţii de membru al Casei de Ajutor Reciproc, indiferent de motive, sumele depuse cu titlu de cotizaţii lunare se restituie titularului sau urmaşilor săi. De sărbători, membrii înscrişi la CAR primesc, de asemenea, ajutoare ce constau în pachete cu alimente.

Excursii cu 150 de lei

Casele de Ajutor Reciproc ale pensionarilor sunt implicate şi în organizarea de activităţi culturale, artistice, turistice şi de agrement. "Periodic se organizează excursii cu membrii noştri la Târgovişte, Pucioasa, Sinaia, Curtea de Argeş, Lacul Vidraru şi în multe astfel de locaţii.

Excursia costă 150 de lei şi include transportul şi reducerea la jumătate a costului intrării în obiectivele culturale şi religioase. Însă mâncarea nu este inclusă în preţ, cei mai mulţi dintre excursionişti îşi iau mâncare la pachet", ne-a spus Muraru Vasile, funcţionar la CAR, sector 5.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite