Importatorii cer scumpirea medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia importatorilor şi distribuitorilor de medicamente (ADIM) cere Ministerului Sănătăţii recalcularea preţurilor la medicamente în funcţie de noile rate de schimb dintre leu şi

Asociaţia importatorilor şi distribuitorilor de medicamente (ADIM) cere Ministerului Sănătăţii recalcularea preţurilor la medicamente în funcţie de noile rate de schimb dintre leu şi principalele valute. În caz contrar, susţin aceştia, va fi imposibil să importe jumătate din medicamentele de pe piaţă.

Reprezentanţii importatorilor spun că aceştia sunt forţaţi să cumpere medicamente de la producători străini la cursul de 1 euro pentru 3,8 lei şi să le vândă la cursul de 1 euro la 3,3 lei, potrivit preţurilor maximale în vigoare. ADIM consideră că Ministerul Sănătăţii practică o politică de ruinare silind distribuitorii să vândă în pierdere şi refuzând să îşi asume responsabilitatea asigurării accesului populaţiei la medicamente în orice condiţii macroeconomice. "Deja nu mai putem susţine aceste pierderi.

Dacă nu se face un recalcul al preţurilor, vom fi nevoiţi să oprim importurile pentru medicamentele care sunt în situaţia de a fi vândute sub preţul de achiziţie", a declarat preşedintele ADIM, Vivian Diaconescu.

La rândul său, Ileana Niculescu, vicepreşedintele ADIM, consideră că importatorii de medicamente sunt puşi într-o situaţie fără ieşire: ori încalcă legea vânzând sub preţul de achiziţie ori o încalcă vânzând peste preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii. "La fiecare apreciere a leului se anunţau, cu grabă şi mândrie, scăderi de preţuri fără a se preciza adevăratul motiv al acestora. În şase luni de depreciere a leului nu s-a mai făcut niciun recalcul de preţuri, deşi legislaţia este clară: preţurile medicamentelor se ajustează trimestrial în funcţie de cursul de schimb", a explicat Ileana Niculescu.

În replică, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că există încă rezerve de medicamente, mai ales la importatori, pentru a suporta deprecierile temporare ale cursului leu-euro, fără a se umbla la preţ.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite