Imagini inedite ale comunismului la început de drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea arhivelor PCR a scos la lumină imagini-document din perioada instaurării dictaturii comuniste în România. Anii ’44-’65. Primii ani de comunism. O perioadă în care, sub „oblăduirea” URSS, cizmarii deveneau generali şi ceferiştii - şefi de ţară.

Înconjurată din toate părţile de ţările din lagărul socialist, cu umbra ameninţătoare a URSS la răsărit, România s-a cufundat în tăcere şi resemnare. Cooperativizarea şi industrializarea au dezrădăcinat şi degradat lumea satului românesc şi au creat un „proletariat” obedient din frică.

Intelectualii, preoţii, artiştii au fost racolaţi sau, în caz de refuz, lichidaţi în închisori şi lagăre de muncă, prin torturi atât de cumplite încât şi acum le stârnesc frisoane puţinilor supravieţuitori. Aparatul represiv, „bâta” cu care activiştii de partid controlau poporul român, şi-a creat o armată de turnători de o dimensiune nemaiîntâlnită în istoria României.

Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu şi familia sa, ceilalţi conducători ai partidului şi, implicit, ai ţării, trăiau, în schimb, la standardele celor mai bogaţi dintre „capitaliştii decadenţi”. Nu se mulţumeau cu asta, ci organizau manifestări populare uriaşe, în care masele trebuia să-i aclame şi să scandeze „dragostea fierbinte pentru măreţii conducători”.

Deschiderea arhivelor PCR a permis accesul la imagini relevante din epocă. Fotografiile din arhivele comuniştilor români, făcute în scop propagandistic, surprind figurile dominante ale unuia dintre cele mai sinistre regimuri din istorie. „Adevărul” vă prezintă o serie de asemenea fotografii, pentru ca noile generaţii de români să „vadă” cum a fost. ; Imaginile au fost descărcate de pe site-ul Arhivelor Naţionale ale României, „Fototeca online a comunismului românesc”.

Evenimente importante ale perioadei 1933-1965

August 1944, trupele  sovietice „eliberatoare” intră în România

6 martie 1945, primul Guvern comunist, condus de dr. Petru Groza,  preia puterea în România

30 decembrie 1947, abdicarea regelui Mihai şi proclamarea Republicii Populare Române

11 iunie 1948, s-a trecut la naţionalizarea tuturor întreprinderilor private mai importante din România

19 martie 1965, Gheorghiu-Dej a murit. În fruntea partidului a venit Nicolae Ceauşescu

Nu rataţi!

În Adevărul Magazin de Duminică, un DVD cu biografia lui Nicolae Ceauşescu.

Luni în Adevărul

Imagini inedite, din Arhiva PCR, cu Nicolae Ceauşescu în calitate de conducător suprem.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite