Imagini horror pentru românii fumători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pozele vor fi însoţite de informaţii despre nocivitatea fumatului Plămâni măcinaţi de cancer, cadavre la morgă, dinţi cariaţi, acestea sunt numai trei dintre cele 14 imagini şocante

Pozele vor fi însoţite de informaţii despre nocivitatea fumatului

Plămâni măcinaţi de cancer, cadavre la morgă, dinţi cariaţi, acestea sunt numai trei dintre cele 14 imagini şocante pe care fumătorii le vor găsi pe pachetele de ţigări începând cu 1 iulie 2008.

Pozele horror care vor fi însoţite de un mesaj secundar cu informaţii despre nocivitatea fumatului au fost expuse ieri pe gardul Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti, într-o expoziţie numită "Puterea comunicării în campania antifumat", unde vor rămâne până pe 30 iunie.

De la 1 iulie, toţi producătorii de ţigări vor fi obligaţi să aplice aceste avertismente care, potrivit legislaţiei europene, trebuie să acopere cel puţin 40% din suprafaţa pachetelor de tutun. Stocurile de produse din tutun care nu sunt inscripţionate trebuie lichidate în următoarele 12 luni.

Cu 8% mai puţini fumători

Potrivit ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ţara noastră este a doua din Europa, după Belgia, care va avea pachete de tutun inscripţionate.

În lume, reglementarea a apărut pentru prima dată în Canada, pictogramele fiind folosite, în prezent, şi în Australia, Noua Zeelandă, Brazilia, Uruguay, Venezuela, India, Singapore şi Thailanda.

"Atât pictogramele, cât şi campaniile antifumat se adresează în special copiilor, tinerilor şi persoanelor care nu au început să fumeze sau care încă nu sunt dependente de nicotină", a declarat ieri ministrul. Statisticile arată că în România, 33.000 de persoane mor anual din cauza bolilor provocate de fumat. Peste 70 la sută dintre acestea au vârste cuprinse între 35 şi 69 de ani.

Alte date statistice arată că doar trei fumători din 100 reuşesc să renunţe singuri la fumat. Conf. dr. Florin Mihălţan, pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, spune că studiile efectuate în ţările în care au fost aplicate deja imaginile şocante pe pachetele de ţigări au constatat o scădere cu circa 8% a numărului fumătorilor.

Program naţional "STOP FUMAT"

Persoanele care doresc să se lase de fumat se pot înscrie în programul Ministerului Sănătăţii, "STOP FUMAT", care asigură în mod gratuit atât consultaţia medicală, cât şi tratamentul medicamentos necesar tratării dependenţei tabagice.

Anul trecut, din cele 1.000 de persoane incluse în program, 330 au renunţat la fumat. Potrivit lui Eugen Nicolăescu, în 2008, acestui program i-au fost alocate 20 de milioane de lei, deoarece suma dată anul trecut (500.000 de lei) a fost insuficientă pentru a-i trata pe toţi cei înscrişi în program. Programul este finanţat din taxa pe viciu.

700 de milioane de copii, fumători pasivi

Părinţii care fumează îşi expun copiii la numeroase riscuri. Peste 700 de milioane de copii din întreaga lume, adică aproximativ jumătate din numărul copiilor, sunt fumători pasivi, fapt care favorizează apariţia astmului bronşic şi a altor afecţiuni.

8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar

Cele mai frecvente cauze de mortalitate a fumătorilor din România sunt bolile cardiovasculare, cancerul şi afecţiunile aparatului respirator.
În fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85 la sută dintre acestea având drept cauză fumatul.

România este a doua ţară din Europa, după Belgia, cu pachete de tutun inscripţionate
Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite