Hipertensiunea arterială, în topul bolilor cronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolile cronice ating tot mai mulţi români. Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică, un român din cinci este diagnosticat cu boli de inimă, artroză, artrită sau afecţiuni

Bolile cronice ating tot mai mulţi români. Potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică, un român din cinci este diagnosticat cu boli de inimă, artroză, artrită sau afecţiuni ale sistemului nervos, cele mai afectate fiind femeile (58,9%). Hipertensiunea arterială este de departe cea mai frecventă suferinţă, în jur de patru milioane de persoane având acest diagnostic.

"Hipertensiunea arterială se manifestă prin cefalee, ameţeli, palpitaţii cardiace şi amorţeli ale extremităţilor corpului. Ea reprezintă un factor de risc pentru boli grave, precum angina pectorală, infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral, ateroscleroza şi insuficienţa renală", ne-a spus prof. Mircea Cinteză, cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenţă, Bucureşti. Statisticile INSSE mai arată că bolile cronice se întâlnesc mai des la persoanele trecute de 50 de ani, dar fac victime şi în rândul celor cu vârste între 25 şi 49 de ani (o persoană din zece).

Dacă femeile acuză mai des probleme cardiace, artroză şi diabet zaharat, bărbaţii suferă din pricina bronşitei cronice sau a insuficienţei respiratorii. Aceleaşi statistici arată că pensionarii (65,6%) au cele mai multe suferinţe cronice, fiind urmaţi de agricultori (11,9%) şi salariaţi (10,3%).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite