Haos si cozi infernale la casele de pensii din Capitala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de pensii din Vitan seamana a sediu de banca. Are peste 10 etaje si toata e numai sticla fumurie, marmura si termopane. Pensionari din sectoarele 2, 3 si 6 se inghesuie zilnic pe la ghisee sa

Casa de pensii din Vitan seamana a sediu de banca. Are peste 10 etaje si toata e numai sticla fumurie, marmura si termopane. Pensionari din sectoarele 2, 3 si 6 se inghesuie zilnic pe la ghisee sa intrebe de recalculare, sa mai depuna vreun act la dosar sau, pur si simplu, sa mai intrebe ceva. Toate ghiseele sunt ingramadite la parter, lipite unul de altul. Ca sa afle la care sa mearga, oamenii trebuie mai intai sa stea o jumatate de ora la coada la Informatii. "Nu vor sa imi transfere dosarul de pensie la Bacau, unde m-am mutat, decat daca am viza de Bacau. Dupa asta ar trebui sa revin in Bucuresti ca sa depun personal actele", se vaita o batrana. Drumul inapoi in Capitala o costa fix o jumatate de pensie. Prin posta nu le-ar trimite fiindca fata de la ghiseu i-a zis ca plicurile ajung in vreo trei luni. "Cladirea asta e mare si intortocheata si plicurile se incurca pe aici", ne-a luminat sefa unui serviciu din casa de pensii. Vreo doi batrani au indraznit sa intrebe de recalculare. "Duceti-va acasa, ca nu se face nici o recalculare, e gogoasa de campanie a lui Nastase", le-a raspuns cineva din dosul unui ghiseu. Batranii asteptasera ore intregi in picioare sa mai afle cate ceva despre recalculare. Ziceau ca de la ministru nu intelesesera nimic. Langa ei, un fost inginer era negru de suparare. Statea de o ora sa lase o adeverinta ca a facut facultatea la zi, ca anii de studii sa fie considerati vechime la plata pensiei. Asa va putea primi lunar cate 200.000 de lei in plus. "M-au pus aiurea pe drumuri. Din foaia matricola reiesea clar ca am facut facultatea la zi. In plus, pe ea apar 4 ani, nu 5, ca la fara frecventa", zicea omul. Alaturi, o batrana in baston venise sa-si ridice cartea de munca - spunea ca i-au oprit-o functionarele din greseala, cand i-au recalculat pensia. Durase o luna pana sa i-o gaseasca. In aceeasi situatie mai erau si altii. Unii asteptau la coada ca sa intrebe numai cand o sa le vina acasa decizia de recalculare a pensiei pe baza studiilor. "E a treia oara cand vin aici sa intreb de decizie si de fiecare data imi spune acelasi lucru: sa astept ca o sa-mi vina". Si omul tot astepta din septembrie.
Daca pensionarii nu mai stiu ce lefuri au avut
Recalcularea pensiilor se va face pe baza salariilor minime pe economie
Recalcularea pensiilor, inceputa oficial la 1 octombrie, presupune prelucrarea a circa 4 milioane de dosare. Nici unul nu contine, insa, toate datele necesare recalcularii. Pana in 2001, cuantumul pensiei se stabilea pe baza a numai 5 ani din intreaga activitate. In dosare figureaza, in cel mai bun caz, doar detalii despre aceasta perioada. "Daca nu vom putea stabili salariul pe o perioada din activitatea profesionala a unui angajat, vom lua in calcul salariul minim pe economie la acea data", explica Mihaela Kanovits, directoarea Casei de Pensii Bucuresti. In consecinta, daca un fost director nu-si mai poate proba cu documente salariul pe care l-a avut, ii va fi luat in calcul la stabilirea pensiei salariul femeii de serviciu. Oricum, oficialii casei de pensii dau asigurari ca nici un pensionar nu va pierde: "Daca dupa recalculare pensia nou stabilita va fi mai mica, va ramane in vigoare cea veche". La vremea la care au fost intocmite cele mai multe dosare de pensionare, acestea se lucrau manual, asa ca acum vor trebui culese si introduse toate datele in calculator. Necesarul de personal suplimentar e estimat la cel putin 700 de specialisti. Casa de Pensii Bucuresti a fixat deja pentru luna aceasta organizarea unui concurs pentru ocuparea a 80 de posturi. Avand in vedere ca zilnic sute de pensionari se calca in picioare pe la ghisee, numarul locurilor scoase la concurs este insuficient. In vederea recalcularii nu este necesara deplasarea pensionarilor la casele de pensii. In cazul in care lipseste vreun act din dosar, oamenii vor primi o instiintare prin posta.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite