Guvernul revine: Triplarea taxei auto, din 15 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a decis azi, prin ordonanţă de urgenţă, ca taxa de poluare auto să fie triplată din 15 decembrie, iar proprietarii de vehicule care au plătit taxa la valoarea majorată începând cu această săptămână să îşi primească înapoi diferenţa de bani. Deşi se anunţase iniţial că taxa intră în vigoare după data de 15 decembrie, oamenii din mai multe oraşe au aflat la ghişee că aceasta a fost deja triplată. Vestea a de

"Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată în urma unei discuţii în detaliu în cadrul Guvernuluişi abrogă vechea ordonanţă", au declarat surse guvernamentale, citate de Mediafax.

Sute de oameni au manifestat astăzi împotriva măsurilor luate înainte de termenul prevăzut. Alte proteste au fost programate pentru zilele următoare.

Timiş

La Direcţia de Finanţe Timiş s-au adunat, marţi, zeci de persoane care intenţionau să îşi înmatriculeze maşinile, dar aici au aflat că trebuie să plătească taxele majorate. Ei s-au plâns că noile valori ale taxei ar trebui să intre în vigoare din 15 decembrie, însă banii li se cereau deja de marţi. Cei nemulţumiţi au spus că vor încerca să organizeze proteste, în zilele următoare.

Bistriţa-Năsăud

Şi în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud s-au adunat marţi zeci de persoane, pentru a protesta împotriva taxei de mediu percepută deja cu noua valoare. Proprietarii de maşini second-hand au cerut Primăriei Bistriţa permisiunea de a organiza un miting de protest, cel mai probabil sâmbătă. La manifestare, şi-au anunţat participarea peste o sută de şoferi.

Târgu-Mureş

Pe Drumul European 60, la ieşirea din Târgu Mureş spre Sighişoara, aproximativ două sute de şoferi nemulţumiţi din municipiu au protestat din pricina taxei auto. Manifestaţia s-a încheiat după circa trei ore. Participanţii au parcat maşinile pe marginea drumului şi au scandat lozinci împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, căruia i-au cerut să plece de la Guvern.

Vaslui

Situaţia este tensionată şi la Vaslui unde peste 400 de cereri de înmatriculare a autoturismelor au fost înregistrate în ultimele două zile, numărul de solicitări fiind de trei ori mai mare faţă de perioada obişnuită, în condiţiile în care se triplează taxa pe poluare auto. "Pentru a face faţă fluxului de cereri, am mai deschis încă două ghişee şi am prelungit programul cu două ore şi jumătate. Oricum, nu se vor închide ghişeele până când nu va pleca ultimul solicitant din sediul nostru”, a declarat pentru Mediafax Dumitru Tăbăcaru, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatricularea Vehiculelor Vaslui.

Zalău

Şi în Zalău, oamenii şi-au exprimat nemulţumirea în legătură cu taxa auto. Reprezentanţii a 40 de firme importatoare de maşini second-hand din judeţul Sălaj au anunţat că vor organiza, joi, un miting de protest faţă de triplarea sumei percepute de administraţie. "Vom organiza un marş, joi, în Zalău, prin care să arătăm că suntem împotriva acestei taxe. Este o taxă care nu va aduce nimic bun, iar singurul lucru pe care îl va face este să ne ducă la faliment. Vom depune şi la Prefectura Sălaj un protest scris, prin care vom cere ca această taxă abuzivă, aberantă şi ilegală să fie eliminată", a declarat, marţi, Sorin Şuteu, administratorul SC Auto Lider SRL Zalău, citat de Mediafax.

Arad

O organizaţie civică din Arad a anunţat, marţi, că va organiza un protest cu peste 500 maşini prin centrul oraşului, atât faţă de triplarea taxei de poluare auto, cât şi faţă de amânarea majorării pensiilor şi a salariilor profesorilor. Protestul a fost anunţat de Asociaţia "Vox Populi" (Vocea Poporului).  Liderul protestatarilor, Constantin Gurilă, a declarat că vor participa peste 500 de autoturisme, iar după un marş va avea loc un miting în centrul oraşului, cu participarea a circa 1.000 de persoane. "Îl vom acţiona în judecată pe actualul premier Călin Popescu Tăriceanu pentru acte de subminare a economiei naţionale, dumping şi concurenţă neloială", a declarat Gurilă.

Constanţa

Şi la Constanţa zeci de posesori de maşini de import au protestat în faţa Administraţiiei Fiscale împotriva trimplării taxei de poluare auto.

Ministrul Mediului a refuzat să semneze ordonanţa

Ministrul Mediului, Korodi Attila, s-a declarat nemulţumit de graba în care a fost luată decizia de triplare a cuantumului taxei de poluare, fără consultări interne şi fără aprobarea Comisiei Europene, astfel că a refuzat să semneze actul normativ emis de Executiv în acest sens, transmite Mediafax.

În opinia sa, măsura de ajustare a taxei ar fi trebuit luată, eventual, de viitorul Executiv, acesta fiind, potrivit ministrului, un gest de fair-play.

Taxa pe poluarea auto a fost triplată luni, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei Guvernului privind modificarea taxei, iar toate persoanele care o vor achita începând de marţi vor plăti după noul sistem de
calcul.

 Administraţiile financiare au primit marţi dimineaţă noul software-ul prin care este calculată taxa, precum şi Monitorul Oficial în care este publicată ordonanţa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite