"Guvernul vrea sa ingroape valoarea cosului minim de consum", sustin liderii sindicali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform Ordonantei de urgenta 217/2000, cosul minim de consum ar trebui sa fie calculat trimestrial de catre Institutul National de Statistica si Studii Economice, aprobat apoi de Guvern, iar pe baza

Conform Ordonantei de urgenta 217/2000, cosul minim de consum ar trebui sa fie calculat trimestrial de catre Institutul National de Statistica si Studii Economice, aprobat apoi de Guvern, iar pe baza lui ar trebui stabilit salariul minim pe economie. Ultima valoare a cosului minim pe economie, aprobata de Guvern, a fost in iunie 2003. In martie 2004, este publicata in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta privind reorganizarea Guvernului (OUG 11/2004). Cum arata si numele, acest act normativ n-ar fi trebuit sa aiba nimic comun cu cosul minim. Si totusi, articolul 6 al OUG 11/2004 (devenita, intre timp, lege) abroga articolul 2 al OUG 217/2000, adica sterge propozitia "Cosul minim de consum lunar se evalueaza trimestrial de catre Institutul National de Statistica si Studii Economice, iar valoarea acestuia se aproba prin hotarare a Guvernului". Astfel, "amnezia" Guvernului de a mai aproba valoarea cosului minim din iunie 2003 pana in martie 2004 a devenit legala si regula pentru viitor. In mai 2004, Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor initiaza un nou proiect de act normativ care anuleaza complet OUG 217/2000, respectiv obligativitatea, macar teoretica, de stabilire a salariului minim pe economie in functie de valoarea cosului minim de consum. Proiectul a reusit sa adune la aceeasi masa toate confederatiile sindicale reprezentative din Romania, dupa 4 ani de certuri si acuze reciproce. intr-o conferinta de presa organizata ieri, in comun, BNS, Cartel Alfa, CNSLR-Fratia si CSDR au protestat fata de initiativa Ministerului Muncii si a Ministerului de Finante, anuntand ca vor relua actiunile de strada. Pana si reprezentantul CNSLR-Fratia, confederatie care a semnat in acest an un acord social cu Guvernul si un acord preferential cu PSD, a declarat ca "toate aceste intelegeri nu inseamna ca PSD va beneficia la nesfarsit de credit". In opinia CNSLR, proiectul de act normativ care desfiinteaza legatura intre cosul minim de consum si salariul minim arata ca "in PSD interesele sunt mai presus decat interesul national". Luand lista de produse si cantitatile stipulate in OUG 217/2000 privind componenta cosului minim de consum, liderii sindicali sustin ca valoarea acestuia, in decembrie 2003, a fost de 5.926.000 lei pe luna de familie, iar in aprilie 2004, de 6.057.626 lei de familie.
Cum s-a calculat cosul minim
Precizam ca modul de calcul al cosului minim de consum a fost stabilit prin impartirea veniturilor gospodariilor din Romania in 10 transe. Din acestea s-au luat in consideratie grupele III si IV, la care s-a constatat ca familiile sunt formate in medie din 3,2 membri din care 1,6 sunt salariati. Consumul mediu de calorii pe membru de familie era de 2.300, fata de 2.700, valoarea normala indicata de nutritionisti pentru un adult cu activitate normala care nu efectueaza un efort fizic sau intelectual deosebit. In consecinta, s-a indexat consumul de produse alimentare si servicii si astfel s-a ajuns la un tabel conform caruia o familie consuma lunar minimum 3 kilograme de faina, 31 de kilograme de paine, 1 kilogram de mere, 3 kilograme de varza murata si muraturi, 42 de oua, 2,804 litri de ulei, 140 de grame de ciocolata si bomboane etc.
Sindicalistii spun ca salariul minim net pe economie ar trebui sa fie de 3.800.000 lei
Fara a mai intra in amanunte statistice, pe baza valorii cosului minim de consum pe familie, rezulta, din calculele confederatiilor sindicale, ca salariul minim net pe economie ar trebui sa fie 3.800.000 de lei pe luna. In prezent salariul minim brut pe economie este de 2.800.000 de lei, iar cel net de 2.400.000 de lei. Diferenta dintre aceste cifre este, in opinia liderilor sindicali, motivul pentru care Guvernul incearca sa faca uitata valoarea cosului minim de consum. "Adrian Nastase se joaca cu declaratii politice care ascund realitatea. Dupa spusele dumnealui, salariul mediu ar fi crescut cu 36 la suta, iar salariul minim cu 12 la suta fata de 2003. Calculul este real daca ne raportam la lei-tramvai. Daca raportam la euro, salariul mediu a crescut cu numai 6 la suta, iar salariul minim cu 0,5 la suta, iar daca luam in calcul inflatia pe parcursul intregului an 2004, salariul minim de anul acesta fata de cel din 2003 va scadea cu 8 la suta", a explicat Petru Dandea, vicepresedinte Cartel Alfa.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite