Guvernul s-a angajat sa limiteze cresterea salariului minim, inclusiv in sectorul privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Din mijloc de protectie sociala, salariul minim s-a transformat intr-o frana a cresterii lefurilor * Diferenta dintre muncitorul roman si saracul din tarile bananiere - 50 de centi pe zi

Salariul minim in Romania este de 2,8 milioane de lei pe luna, brut. Asta inseamna 2,4 milioane de lei net, circa 2,5 USD/zi - cu doar 50 de centi peste baremul cu care Banca Mondiala masoara saracia in tarile bananiere. Nivelul salariului minim pe economie este stabilit, periodic, prin hotarare de guvern. Cand s-a adoptat aceasta regula, in urma cu 12 ani, s-a considerat a fi o masura de protectie sociala. Calculul salariului minim trebuia sa tina cont de cosul minim de produse necesar supravietuirii unei persoane si de potenta economiei romanesti. De cativa ani, insa, salariul minim nu mai tine seama de valoarea cosului. Atat poate economia, au explicat guvernantii, motivand ca o crestere a salariului minim in cazul bugetarilor nu ar putea fi suportata. Surprinzator, anul acesta, desi face parada de grija sociala aruncand mii de miliarde de lei pentru protectia diverselor categorii de persoane - agricultori, someri, elevi, studenti, pensionari etc. -, Guvernul vrea sa limiteze salariile pana si in cazul companiilor private. Conform Memorandumului de politici economice si financiare incheiat cu FMI, salariul minim pe economie se transforma din instrument de protectie sociala in frana in calea cresterii salariilor. "Guvernul va instrui reprezentantii companiilor de stat: a) sa nu accepte un salariu minim diferit de cel aprobat; b) sa solicite asociatiilor patronale din care fac parte sa refuze o astfel de diferenta (...). In acelasi timp, va incerca sa convinga sectorul privat in acordarea unor cresteri salariale moderate", scrie in Memorandum.
Pentru prima data, romanii nu au contract colectiv de munca
Datorita salariului minim impus de Guvern inainte de a fi discutat cu partenerii sociali, confederatiile sindicale au refuzat anul acesta sa semneze contractul colectiv de munca la nivel national. Liderii Cartel Alfa continua sa sustina necesitatea adoptarii unui salariu decent pentru o tara europeana - echivalentul a cel putin 100 de euro pe luna, fata de 60, cat este in prezent. Fata de alti ani, cand Guvernul se dadea de ceasul mortii sa incheie acorduri sociale cu toate confederatiile sindicale pentru a arata bine in ochiii raportorilor europeni, anul acesta n-a mai insistat, ba nici nu s-a sinchisit ca, pentru prima data din 1989, Romania nu are incheiat un contract colectiv de munca. Explicatia o gasim tot in textul Memorandumului: "Toti oficialii Guvernului care participa la negocierile contractului colectiv de munca la nivel national vor cauta sa se asigure ca salariul minim din acest contract nu difera in mod semnificativ de cel stabilit prin lege".
Acordurile la nivel de ramura - legi bune de aruncat
Ramane de vazut ce se va intampla cu derularea contractelor colective de ramura care, fiind negociate si incheiate direct intre sindicalisti si patroni, fara amestecul guvernantilor, stipuleaza salarii minime mult mai mari decat 2,8 milioane. La transportatori, de pilda, limita minima este de 100 de euro pe luna. Pana si in industria usoara, dominata de munca in lohn, patronii au acceptat un salariu minim de peste 3 milioane de lei. Contractele colective de ramura au putere de lege, dar se pare ca acest "amanunt" nu-i va stanjeni pe guvernanti. In cazul companiilor de stat, semnatare a unor astfel de contracte, Memorandumul stipuleaza: "Pentru asigurarea unei politici salariale prudente in sectorul intreprinderilor de stat, vom rectifica bugetele companiilor monitorizate (72 de companii, reprezentand circa jumatate din PIB, n.n.) pana la sfarsitul lunii aprilie 2004, limitand cresterea fondului de salarii la aproxinativ 7 procente."
Memorandumul cu FMI va schimba si Codul Muncii
Sindicatele au aflat cu stupoare ca in Memorandumul de politici economice si financiare incheiat intre Guvern si FMI se precizeaza ca, in 2005, Codul Muncii va suferi modificari de substanta. Citam: "In cooperare cu Banca Mondiala, vom evalua impactul noului Cod al Muncii asupra pietei muncii si angajarii si il vom amenda corespunzator (...) Revizuirea comprehensiva a Codului Muncii la inceputul anului 2005 va solutiona ingrijorarile exprimate de patronate, printre care fondul de garantare a salariilor, reglementari cu privire la angajare si concediere, birocratie". Sindicatele cer Parlamentului sa nu ratifice textul Memorandumului in forma actuala. "Angajamentul Guvernului este neconform cu reglementarile Uniunii Europene in domeniul relatiilor de munca", se arata intr-un comunicat al Cartel Alfa. "Consideram atitudinea Guvernului ca un dispret total fata de partenerii sociali din Romania, deoarece forma actuala a Codului Muncii este rezultatul unui proces de negociere care a durat mai bine de 2 ani. Constatam ca, prin complicitatea Guvernului, care are nevoie de fonduri electorale pentru castigarea unui nou mandat, jocurile sunt facute de investitorii straini. Acestia doresc o dereglementare a relatiilor sociale si transformarea Romaniei intr-o tara bananiera. Prin acceptarea unor asemenea clauze, FMI si Banca Mondiala isi depasesc prevederile statutare - respectarea legislatiilor nationale, a conventiilor Organizatiei Internationale a Muncii si a principiilor democratice", se mai arata in comunicat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite