Greva de avertisment a asistentilor medicali nu s-a simtit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicalistii au facut, insa, inca un pas spre greva generala Asistentii medicali din toata tara, afiliati la Federatia sindicala Sanitas, s-au aflat, ieri dimineata, timp de doua ore, in greva de

Sindicalistii au facut, insa, inca un pas spre greva generala
Asistentii medicali din toata tara, afiliati la Federatia sindicala Sanitas, s-au aflat, ieri dimineata, timp de doua ore, in greva de avertisment. Acestia sunt nemultumiti de faptul ca nu au obtinut din partea Ministerului Sanatatii o majorare salariala de 80 la suta, ci doar de 40 la suta, si nici tichete de masa. "Sunt asistent medical de zece ani si am un salariu de trei milioane. Nu am ce sa fac cu banii astia", spune o asistenta din Institutul de Boli Cerebro-Vasculare din Capitala. Federatia Sanitas a declansat conflictul de munca la mijlocul lunii octombrie, sindicalistii invocand ca proiectul de buget pe anul 2005 nu garanteaza bani suficienti pentru cresterea salariilor si acordarea tichetelor de masa in sistemul sanitar. "Reforma sistemului sanitar nu se poate realiza fara o contributie importanta a bugetului de stat si pe baza unui program pe termen mediu si lung, care sa permita o reala ameliorare a starii de sanatate a populatiei", sustin reprezentantii Sanitas. Greva de avertisment de ieri nu a fost simtita de pacientii internati in spitale. "Nu a fost nici o modificare in urmarea tratamentului. S-au ocupat de noi la fel ca pana astazi", ne-a spus o pacienta internata in Spitalul CFR 2 din Capitala. Asistentii medicali sustin ca vor continua protestele, urmand sa intre in greva generala din 8 noiembrie, daca pana atunci nu se ajunge la un acord cu Guvernul.
3 milioane salariu, dupa 30 de ani de munca
La Spitalul Clinic de Urgenta a fost ieri "greva de avertisment partiala". Asta, deoarece cadrele medicale au fost obligate, prin statutul spitalului, sa rezolve toate urgentele survenite in cele doua ore de greva. Din peste 1.000 de angajati, cati are spitalul, numai cateva zeci au purtat ecusoanele cu greva si si-au intrerupt practic activitatea. Acestia erau asistenti, infirmieri si brancardieri. "Am 30 de ani de infirmerie aici si am un salariu de 3.062.000 de lei, la fel ca incepatorii. Cu ce-am sa ies la pensie?", se plangea o grevista. Colegul ei, asistent, spunea ca sunt zile in care banii de paine ii ajung cu greu - din salariul de 2.800.000 plus sporurile, trebuie sa plateasca lunar o chirie de 30 de euro. "Dupa 22 de ani de vechime, iau o leafa de 3 milioane jumate", se plangea un brancardier. Pentru majoritatea medicilor, a fost o zi obisnuita de lucru. Desi au declarat ca sunt solidari cu grevistii, nici un medic nu s-a afisat impreuna cu ei. "Trebuie sa asiguram urgentele. Pacientii nu sunt vinovati ca suntem noi in greva", au motivat ei, insa grevistii sunt de alta parere: "Realitatea e ca medicii nu vor sa-si sifoneze imaginea. Nu e corect, fiindca, daca vor creste salariile dupa greva, vor beneficia si ei de asta". Medicii au replicat ca e normal sa le creasca si lor salariile, mai ales ca pana si portarii au lefuri duble fata de medicii rezidenti. Conform lor, un medic primar cu 15 ani vechime nu ia in mana mai mult de 11 milioane. Potrivit sindicalistilor, dintr-o sectie cu sase-sapte angajati nu au intrat, ieri, in greva mai mult de doi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite