Grecia sau Bulgaria?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dilema din această săptămână pune faţă în faţă două ţări care ne predau lecţii de turism în fiecare an. Grecia se bazează pe tradiţie şi pe frumuseţea insulelor sale. Bulgaria e mai ieftină, mai aproape de noi şi se reinventează constant.

Ce au în comun la capitolul turism Grecia, Bulgaria şi România? Apartenenţa la spaţiul balcanic şi faptul că turiştii români care aleg destinaţii externe se îndreaptă cu precădere spre Bulgaria şi Grecia. Cele două destinaţii externe preferate de români au multe puncte forte prin care atrag turiştii.

Bulgaria are avantajul apropierii de România: în doar trei-patru ore poţi ajunge, pornind din sudul ţării, în orice staţiune de pe litoralul bulgar. În plus, preţurile sunt foarte mici, iar limba română e la fel de vorbită ca şi engleza.

Dezavantajul este că te simţi ca acasă, şi asta nu e mereu ceea ce îţi doreşti când pleci în vacanţă „afară". În plus, păţaniile românilor care s-au întors fără maşini din Bulgaria te pun pe gânduri dacă optezi pentru ţara vecină.

Grecia are peisaje uimitoare, în care te simţi ca în Paradis, şi o tradiţie îndelungată în turism, aşa că surprizele neplăcute sunt aproape excluse. Singurele neplăceri pot fi provocate de efectele crizei economice - posibile greve sau manifestaţii în principalele oraşe ale ţării.

Dilema din această săptămână pune în balanţă punctele forte şi slabe ale Greciei şi Bulgariei prin impresiile cântăreţilor Paula Seling şi Mihai Trăistariu.

Nisipurile de Aur este una dintre cele mai populare staţiuni din Bulgaria



„Grecia are tradiţie mai mare în turism"

Paula Seling şi soţul ei, Radu Bucura, au făcut cunoştinţă cu Grecia pentru prima dată în vara lui 2009. Plănuiseră să meargă în Italia, dar au ales în ultimul moment să viziteze această ţară şi au petrecut acolo şase zile.

N-au avut niciun motiv să regrete această schimbare, dimpotrivă: cei doi s-au întors în România cu impresii foarte plăcute. Totul a fost spontan, iar Grecia a meritat o bilă albă în această privinţă: n-au făcut rezervări, dar au găsit rapid cazare pe gustul lor.

S-au oprit mai întâi în Halkidiki, unde au şi tras imagini pentru videoclipuri viitoare, apoi s-au plimbat pe la Meteora şi muntele Athos. „Grecia are altă mare, e mult mai frumoasă. Şi având un litoral foarte întins, poţi găsi locul potrivit ca să te linişteşti, fără să fie aglomeraţie", spune Paula Seling. După această vacanţă, concluzia celor doi este că grecii nu fac un efort considerabil ca să atragă turişti. Şi asta pentru că Grecia este o destinaţie cu tradiţie la nivel internaţională, are o cultură aparte. Practic, ţara e vizitată de când lumea.

Servicii foarte bune

„În Grecia oricum e mai bine ca la noi. Terasele la care mergi nu te supără cu tot felul de muzică, iar dacă sunt mai multe terase apropiate, doar una are muzică. Mâncarea e foarte bună, serviciile sunt pe măsură, iar preţurile sunt accesibile. În privinţa apei, grecii n-au nicio «vină» că e curată şi limpede. Noi avem altfel de mare. În plus, la ei nu prea sunt gunoaie", dezvăluie Paula câteva dintre punctele tari ale unei vacanţe la greci.

În schimb, Radu spune că şi-ar putea petrece concediul şi în România, dar aşteaptă momentul când „o să merite", iar pentru Bulgaria are doar un plan pentru o excursie: „Aş merge şi în Bulgaria, să văd cum e. Dar nu mult. La Balcic sigur aş merge, pentru că este un obiectiv care merită vizitat".

"Mâncarea e foarte bună, serviciile sunt pe măsură, iar preţurile sunt accesibile. În privinţa apei, grecii n-au nicio «vină» că e curată şi limpede."
Paula Seling
cântăreaţă

„Bulgarii se străduiesc mai mult ca noi"

În staţiunea Nisipurile de Aur, la Varna, Mihai Trăistariu i-a oferit iubitei sale, Ioana, un inel de logodnă. Se întâmpla în 2008. De atunci, Mihai vizitează în fiecare an litoralul bulgăresc.

Primul lucru pe care l-a observat când a ajuns în Bulgaria a fost sărăcia. „E o ţară mai săracă decât România. Am fost la Varna, am fost şi la munte şi la Sofia", spune Mihai. „Figura cu furtul maşinilor mă îngrozeşte de câte ori mă duc acolo. Eu am două maşini, iar dacă mă duc la bulgari o iau pe cea mai «proastă»", adaugă el.

Cel mai frumos loc

Trecând peste acest „inconvenient", cântăreţul spune că destinaţia lui preferată este Varna, cu renumitele Nisipuri de Aur, staţiunea concurentă a litoralului românesc de dinainte de 1989. Impresia sa: „Cred că e cel mai frumos loc din Bulgaria, fiind şi litoral. E punctul maxim de atracţie. Vin turişti de peste tot. Hotelurile sunt mereu în lucru, totul arată bine şi, în plus, au învăţat bine limba română. Te întâmpină cu drag, te impresionează", adaugă Mihai.

În turism, spune Mihai, bulgarii fac un efort mult mai mare decât România. „La noi e chiar nesimţire. Eu locuiesc în Constanţa şi ştiu ce înseană serviciile de la malul Mării Negre. Se comportă oribil cu tine. Aştepţi o veşnicie să vină masa. Pe când la ei, eşti întrebat de o mie de ori despre o mie de feluri sau dacă îţi place mâncarea pe care ai comandat-o", ne lămureşte constănţeanul. Bulgaria are oferte atractive pe litoral, mai spune Mihai, dar e codaşă la altele: „Găseşti tot felul de mâncăruri în staţiunile estivale, însă din magazine nu prea ai ce cumpăra".

Mihai Trăistariu citeşte impresiile de călătorie împărtăşite pe internet de români şi spune că nu este de acord cu „naţionaliştii" care preferă România ca să nu dea bani altora. „E o idee greşită. Dacă poţi să pleci în altă parte, de ce să nu o faci? Iar în Bulgaria e ieftin, nu e scump deloc", mai spune artistul.

"Vin turişti de peste tot. Hotelurile sunt mereu în lucru, totul arată bine şi, în plus, au învăţat bine limba română. "
Mihai Trăistariu
cântăreţ

image
image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite