Grădinile zgârie-nori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşele sufocate respiră din ce în ce mai des cu ajutorul spaţiilor verzi de pe clădiri. Terasele amenajate deasupra instituţiilor sau a blocurilor de locuit transformă acoperişurile în baldachine verzi.

Din ce în ce mai multe oraşe ale lumii se „tratează" de temperaturile ridicate cu ajutorul grădinilor amenajate la înălţime, deasupra clădirilor publice sau a blocurilor de locuit.

Pe cât de insuportabilă poate fi vara jos, pe străzi, printre maşini şi oameni aflaţi mereu în mişcare, pe atât de relaxantă este atmosfera sus, pe bloc, stând la o masă pe terasa plină de vegetaţie răcoritoare. Nu demult o utopie, grădina luxuriantă cocoţată pe blocurile turn - deseori invizibilă pentru cei de jos - prinde teren şi în cazul locuinţelor private. „Amenajarea de acoperişuri verzi ca spaţii de agrement este, cu siguranţă, o nouă modă. Grădinile zgârie-nori încolţesc prin toate cartierele oraşelor", informeză agenţia de presă Reuters, care citează specialişti în grădinărit.

Ideea de bază e simplă: într-un oraş de-a dreptul sufocat de beton, fier şi sticlă, grădinile acestea oferă o oază de verdeaţă. Iar asta vine la pachet cu multiple beneficii: reducerea efectului de seră, mărirea duratei de viaţă a unui acoperiş şi, nu în ultimul rând, apariţia unui spaţiu inedit de agrement.

Terasele „de lângă nori" nu fac altceva decât să transforme un acoperiş altădată fierbinte într-un sistem de aer condiţionat natural, spun specialiştii citaţi de Reuters. 

Germania: spaţii verzi pe 20% din terase

După ce a ajuns să nu mai mire pe nimeni în Europa, noua modă strânge adepţi cu sutele în SUA. Germania, de exemplu, are deja grădini pe aproximativ 20% din terasele blocurilor, fie sub forma unor mici grădiniţe cu jardiniere şi plante rezistente, fie sub forma unor sisteme complexe, cu sute de plante, copaci şi flori diverse.

Inspirat de nemţi, primarul oraşului Chicago a decis amenajarea unei grădini-model deasupra instituţiei pe care o conduce. În foarte scurt timp, în Chicago au fost construite peste 200 de grădini, însumând câteva mii de metri pătraţi de vegetaţie bogată şi transformând metropola în cel mai verde oraş american „la înălţime".

În New York, oraşul despre care scrie Reuters, grădinile zgârie-nori încep să se fie împărţite pe categorii. În majoritatea cazurilor, acestea se încadrează fie la „sută la sută agrement", aşa cum se întâmplă deasupra apartamentelor de lux din Manhattan, fie la „mici spaţii pentru cultivat legume", cum deseori vezi în Brooklyn.

Departe încă de tendinţa aceasta, românii nu pot decât să spere la facilitarea amenajării unor astfel de grădini. În urmă cu două luni, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a anunţat că îşi doreşte ca şi România să urmeze trendul. Borbely a promis că va propune un proiect menit să ajute cu finanţare asociaţiile de proprietari care vor să amenajeze grădini pe acoperişuri. Dacă ministrul se va ţine de cuvânt, programul va fi lansat în această toamnă. 

200 de grădini suspendate are Chicago, considerat cel mai verde oraş american „la înălţime".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite