Gheorghe Barbu sfătuieşte firmele româneşti să angajeze şi să califice la locul de muncă ţărani, în loc să importe chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul muncii se plânge că patronii caută forţă de muncă în străinătate, în loc să-i specializeze pe săteni, profitând de subvenţiile guvernamentale Ministrul muncii,

Ministrul muncii se plânge că patronii caută forţă de muncă în străinătate, în loc să-i specializeze pe săteni, profitând de subvenţiile guvernamentale

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, neagă că în România ar exista deficit de forţă de muncă şi susţine că firmele româneşti preferă să aducă muncitori din străinătate, decât să specializeze forţa de muncă autohtonă.

Sindicaliştii caracterizează această apreciere ca fiind cel puţin ciudată, pentru că firmele sunt primele interesate să angajeze români, pe care îi pot plăti cu salariul minim brut pe economie - 390 de lei noi. Pentru un muncitor străin, angajatorul trebuie să scoată din buzunar cel puţin salariul mediu brut pe economie - 1.200 lei noi.

Forţă de muncă există, dar trebuie calificată

"Există sute de mii de români activi, în special în agricultura de subzistenţă, care nu au loc de muncă", a declarat ministrul muncii, Gheorghe Barbu, care a mai adăugat că "angajatorul trebuie să-i caute, să-i plătească corespunzător şi să-i califice la locul de muncă, prin cursuri de formare profesională. Se pare că le este mult mai comod să apeleze la forţa de muncă străină, decât să beneficieze de ajutorul oferit de stat la încadrarea în muncă a unui român.

"Angajatorii pot apela la legea uceniciei, prin care ei primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare persoană, o sumă egală cu 50 la sută din salariul de bază minim brut pe ţară - 200 lei noi - şi o sumă egală cu contravaloarea lunară a serviciilor de instruire teoretică a ucenicului - 80 de lei noi. "Legea uceniciei nu a avut deloc succes, dar poate că nu a fost promovată îndeajuns", a declarat conf. univ. dr. Eugen Blaga, director al Direcţiei Politici Forţă de Muncă din Ministerul Muncii.

Ministrul Barbu crede că românii nu vor mai emigra

Sindicatele, pe de altă parte, susţin că raţionamentul ministrului este cel puţin ciudat. "Este greu de crezut că un angajator român preferă să angajeze străini", a declarat liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin. Potrivit lui Gheorghe Barbu, românii nu se vor înghesui să plece la muncă în străinătate, pentru că aceia care au vrut să plece, au plecat până acum. Ministrul muncii a mai adăugat că muncitorii străini pot reprezenta o soluţie doar pentru meseriile pe care românii nu mai vor să le practice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite