Germania, partenerul comercial nr. 1 al Romaniei - o perspectiva reala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german al Economiei si al Muncii, domnul Wolfgang Clement, a facut o vizita scurta, dar extrem de concentrata in Romania, in prima zi a acestei saptamani. La invitatia expresa a

Ministrul german al Economiei si al Muncii, domnul Wolfgang Clement, a facut o vizita scurta, dar extrem de concentrata in Romania, in prima zi a acestei saptamani. La invitatia expresa a presedintelui Clubului Economic German din Timisoara, consulul Klaus Peter Marte, si prin intermediul vicepresedintelui Budestagului German, dr. Susanne Kastner, domnul Wolfgang Clement a sosit in Romania insotit de o delegatie economica formata din 80 de oameni de afaceri germani, condusa de dr. Klaus Mangold, presedintele Comisiei Economiei Germane pentru Europa de Est. Ministrul german s-a oprit intai la Timisoara, unde s-a intalnit cu investitorii germani care si-au dezvoltat afaceri in judetul Timis de peste 550 de milioane de euro, creand 24.000 de locuri. Vizita a fost incheiata in forta in Bucuresti, iar rezultatele au fost uimitoare. Au fost semnate numeroase memorandumuri pentru contracte de colaborare in valoare de peste 400 milioane de euro, in domeniul gazelor naturale si in cel energetic.
Romania este foarte deschisa ca economia Germaniei sa devina partener strategic
Wolfgang Clement, ministrul Economiei si Muncii:
Romania si Guvernul Romaniei sunt foarte deschise ca economia germana sa fie privita ca partener strategic. Aceasta este o oportunitate pe care trebuie sa o folosim. Dialogurile purtate pana acum nu au fost discutii generale, ci am vorbit concret despre proiecte in domeniul infrastructurii, constructiei de autostrazi, a cailor ferate; proiecte in constructia navelor, proiecte de software, precum si proiecte in protectia granitelor. Proiectele in toate aceste domenii se vor dezvolta foarte mult, iar granita externa a Romaniei va deveni din ce in ce mai importanta. Tot cu oficialii romani am vorbit si despre colaborarea in domeniul tehnicii informatiei si comunicarii, dar si despre intentia firmelor romanesti din acest sector de a-si face cunoscute la Hanovra proiectele lor. In acest context, pot afirma ca si IMM-urile din Romania trebuie sprijinite, deoarece noi toti avem nevoie de IMM-uri. Acestea trebuie sa sporeasca inclusiv activitatea transfrontaliera, unde cooperarea va fi intensificata. Totodata, in discutiile purtate am convenit si asupra procesului de aderare a Romaniei la UE. Despre utilizarea programelor europene, in domeniul agriculturii, in special, se va discuta cu partea romana si la urmatoarele intalniri de la Berlin. Procesul de reforma din Romania trebuie sa se accelereze pentru a contracara criticile care se aud in Parlamentul European si tocmai din acest motiv am venit in Romania, cu o delegatie economica atat de puternica, pentru a ajuta aceasta tara. Cert este ca Germania sprijina Romania cu toate puterile pe drumul aderarii la Uniunea Europeana.
La sfarsitul lui 2004, Romania trebuie sa aiba statutul de economie functionala de piata
Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului:
In urma cu 18 luni se inaugura Camera de Comert Romano-Germana, care a permis o prezenta mult mai activa a oamenilor de afaceri germani in Romania, dar si o prezentare mult mai buna a oamenilor de afaceri romani si a proiectelor romanesti in Germania. Acum, in Romania se afla o delegatie puternica formata din 80 de oameni de afaceri germani, in frunte cu domnul Wolfgang Clement, ministrul Economiei si al Muncii. Este momentul sa afirm ca Romania are nevoie de o dezvoltare puternica, iar prietenii germani trebuie sa devina principalii parteneri in schimburile comerciale si in investitiile din Romania. Sunt convins ca 2004 va reprezenta un nou moment de dezvoltare extrem de puternica intre cele doua tari. Faptul ca Germania tinteste sa devina partenerul economic numarul unu al Romaniei este o perspectiva reala, care va fi confirmata si de Targul de la Hanovra din data de 21 aprilie, care va fi declarata Ziua Romaniei. La sfarsitul lunii aprilie vom organiza la Bucuresti un simpozion pe teme energetice cu participare germana, la care vom prezenta lucrari extrem de importante pentru dezvoltarea economiei romanesti, a energeticii, infrastructurii, a IT-ului romanesc si speram sa gasim multa receptivitate la partenerii nostri din Germania. Doresc sa-l felicit in mod deosebit pe domnul ministru Clement care, ca ministru al Economiei, ne-a sprijinit deosebit prin Camera de Comert sa avem rezultate bune. Speram ca in cele 10 luni pe care le avem pana la sfarsitul anului, sa avem rezultate si mai bune, astfel incat sfarsitul anului 2004 sa gaseasca Romania cu calificativul de economie functionala de piata, inclusiv cu sprijinul prietenilor germani; sa putem incheia capitolele de integrare pe care le avem in negociere in prezent, dar mai ales sa raspundem necesitatilor de reforma de care economia romaneasca are nevoie si sa sprijinim dezvoltarea relatiilor bilaterale.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite